Linkovi

Medvedev u Srbiji: Produbljivanje prijateljskih odnosa


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom susreta sa premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevim, u Beogradu, 19. oktobra 2019.

Predsednik Vlade Rusije Dmitrij Medvedev u subotu je u Beogradu razgovarao sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučićem o najbitnijim političkim, trgovinskim, ekonomskim i kulturnim pitanjima.

Medvedev je izjavio u subotu uveče na konferenciji za novinare u Beogradu, posle razgovora s Aleksandrom Vučićem, da njegova zemlja smatra da problem Kosova treba rešiti na osnovu Rezolucije 1244 SB UN.

Rusija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i uvek ćepolaziti od toga., rekao je on naglašavajući da Rusija Srbiju vidi kao prijatelja sa kojim ima iste poglede i na istoriju i da je na dve zemlje odgovornost očuvanja istorijskog pamćenja.

Medvedev je rekao da je s Vučićem razgovarao o energetici i da je ubeđen da će Turski tok početi da radi i stvoriti priliku za nova radna mesta. Govoreći o sporazumima koji su potpisani, Medvedev je tekao da takve sporazume potpisuju zemlje koje veruju jedne drugima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom susreta sa premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevim, u Beogradu, 19. oktobra 2019.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom susreta sa premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevim, u Beogradu, 19. oktobra 2019.

Aleksandar Vučić rekao je da Srbija i Rusija imaju odlične odnose kojima dominira poverenje, poštovanje i razumevanje i da Srbija u političkom smislu uvek može da računa na Rusiju.

Ocenio je da su odnosi Srbije i Rusije najjači u poslednjih nekoliko decenija i da se ta saradnja razvija u svim oblastima, pre svega u trgovini.

Kao veliku čast ocenio je to što je premijer Rusije u Srbiji na dan proslave 75 godina od kada su Crvena armija i partizani oslobodili Beograd.

"Danas predstavljamo snagu koja se bori protiv falsifikovanja istorije. Nećemo dozvoliti da se istorija preinači", rekao je Vučić.

Posle potpsivanja međuvladinih sporazuma sa Rusijom, Vučić pomenuo sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom trgovinskom unijom, koji će biti potpisan sledećeg petka. Najavio je da će taj sporazum doneti mnogo više posla.

On je rekao da trgovinska razmena dve zemlje raste i da je ove godine razmena bila viša od dve milijarde evra, kao i da Srbija najviše poljoprivrednih proizvoda izvozi u Rusiju i da on iznosi 350 miliona evra godišnje.

Ovom sastanku prethodio je sastanak Ane Brnabić i Medvedeva, na kom je "potvrđeno čvrsto opredeljenje za dalje jačanje političkih odnosa i strateškog partnerstva dve zemlje i produbljivanje saradnje u svim oblastima".

Učesnici Vojske Srbije tokom posete premijera Rusije Dmitrija Medvedeva, u Batajnici, Beograd, 19. oktobra 2019.
Učesnici Vojske Srbije tokom posete premijera Rusije Dmitrija Medvedeva, u Batajnici, Beograd, 19. oktobra 2019.

"Zahvalni smo Ruskoj Federaciji na čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i na podršci protiv članstva tzv. Kosovo za članstvo u međunarodnim organizacijama", naglasila je Brnabić ponavljajući opredeljenost Srbije postizanju kompromisa.

Razgovarano su o predstojećoj poseti Ane Brnabić Moskvi, tokom koje će biti potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije, a kao posebno važna tačka razgovora označena je saradnja u oblasti energetike, železnice i visokih tehnologija, kao i vojnotehnička saradnja.

Dmitrij Medvedev iskazao je zahvalnost Srbiji na tome što odoleva pritiscima i uprkos procesu pridruživanja EU ne uvodi ekonomske sankcije Rusiji, zbog kojih se ekonomska razmena između Rusije i EU prepolovila.

Obraćajući se poslanicima na specijalno sazvanoj sednici u Skupštini, on je rekao da Rusija podržava i da će nastaviti da pomaže u očuvanju teritorijalnog integriteta i celovitosti Srbije, kao što to čini od 1999. godine.

Najavio je i nastavak ekonomske saradnje i nove invisticije Rusije u Srbiji. On je naveo i da trgovinska razmena kao i ruske investicije Rusije u Srbiji pernanentno rastu.

Prema njegovim rečima, ruske investicije u Srbiju su dostigle 4 milijarde dolara, a očekuje se da narede godine porastu za još 1,5 milijardu.

Medvedev je istakao i važnost sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije, kao i to da bi izgradnja gasovoda "Turski tok" kroz Srbiju trebalo da bude gotova početkom 2020. godine.

Dimitrij Medvedev, premijer Rusije.
Dimitrij Medvedev, premijer Rusije.

Upozorio je i na pokušaje revizije istorije i jačanje nacističkih ideologija, što, kako kaže, utiče destruktivno i dovodi do narušavanja osnovnih principa međunarodnog prava. Iskazao je i zahvalnost na tome što Srbija ne zaboravlja učešće ruskih vojnika u borbi protiv fašizma i oslobađanju ovoh prostora tokom Drugog svetskog rata. Naveo je i da je u tim bitkama stradalo oko 8.000 ruskih vojnika, a samo tokom odbrane Beograda živote ih je izgubilo oko 4.000.

Obraćanje ruskog premijera trajalo je oko pola sata, a pored poslanika i predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, pridustvovali su i ministri u Vladi Srbije kao i premijerka Ana Brnabić. Poslanici opizicije koji bojkotuju rad Skupštine nisu bili na ovoj sednici. Medvedev se poslanicima obraćao u velikoj sali Doma narodne skupštine, a novinari su izlaganje pratili putem monitora u maloj sali.

Prikaz sposobnosti Vojske Srbije

Nakon što je sleteo, Medvedev se uputio na uputio ka Batajnici i vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" gde ga je dočekao Aleksandar Vučić i gde je započeo prikaz sposobnosti Vojske Srbije "Sloboda 2019", posvećen 75. godišnjici oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

U prikazu učestvuje više od 2.400 pripadnika Vojske Srbije, više od 100 bobenih sistema i 25 vazduhoplova.

Borbeni helikopter ruske proizvodnje MI-35, praćen francuskom "Gazelom", tokom prikaza sposobnosti Vojske Srbije, iznad Batajnice, Beograd, 19. oktobra 2019.
Borbeni helikopter ruske proizvodnje MI-35, praćen francuskom "Gazelom", tokom prikaza sposobnosti Vojske Srbije, iznad Batajnice, Beograd, 19. oktobra 2019.

Srbija će nastaviti da štiti svoju slobodarsku tradiciju i umećemo sami da sačuvamo svoju zemlju, svoje nebo i svoje ljude, poručio je Vučić, posle vojnog performansa koji je procenio rečima "vrlo dobro".

Vučić je pripadnicima Vojske Srbije zahvalio za sve što čine za svoju zemlju i istakao da uvek treba da se štite naše slobodarske vrednosti i tradicije.

U svečanom defileu učestvovali su i ratni veterani, kojima je Vučić zahvalio za sve što su učinili za svoju otadžbinu, posebno pre 20 godina.

Pripadnici Vojske Srbije tokom vojnog prikaza "Sloboda 2019", na vojnom aerodromu Batajnica, u Beogradu, 19. oktobra 2019.
Pripadnici Vojske Srbije tokom vojnog prikaza "Sloboda 2019", na vojnom aerodromu Batajnica, u Beogradu, 19. oktobra 2019.

Na pisti ispred svečane bine su izložena i tri helikoptera Mi-17V i jedan Erbasov H-145M, koji su novopristigli u Vojsku Srbije, ali oni neće leteti.

Svečanosti prisustvuje državni vrh Srbije, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predstavnici diplomatskog kora i verskih zajednica, kao i veterani koji su učestovali u borbama za oslobođenje Beograda.

Dmitrij Medvedev izjavio je na početku razgovora sa premijerkom Srbije Anom Brnabić da je njegova poseta prilika da se razmotri kako se odvijaju odnosi dve zemlje.

Sa premijerom Rusije u posetu su doputovali i ministar kulture Vladimir Rostislavovič Medinski, zamenik premijera Juri Borisov i ministar energetike Aleksandar Valentinovič Novak. Brnabić i Medvedev održaće sastanak "u četiri oka", ali će prvih nekoliko minuta razgovora biti otvoreno za medije.

U nastavku posete, predviđeno i da dvoje premijera polože vence na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu, a Medvedev bi trebalo i da se obrati poslanicima u Domu narodne skupštine, nakon čega će biti održana konferencija za štampu njega i Vučića.

Gardisti Vojske Srbije uklanjaju crveni tepih nakon ceremonije.
Gardisti Vojske Srbije uklanjaju crveni tepih nakon ceremonije.

Na kraju posete Medvedev će prisusvovati u Sava centru svečanoj akademiji povodom 75. godišnjice oslobodjenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG