Linkovi

Pompeo u Minhenu poručio Rusiji i Kini: Zapad pobeđuje


Američki državni sekretar Majk Pompeo govori na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, 15. februar 2020.
Američki državni sekretar Majk Pompeo govori na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, 15. februar 2020.

Američki državni sekretar Majk Pompeo branio je u subotu globalnu ulogu SAD, u svetlu kritika iz Evrope, uz poruku da će zapadne vrednosti pobediti želje Rusije i Kine "za carstvom".

Pompeo je u govoru na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu naglasio da nema krize u zapadnom liderstvu i tako pokušao da umiri Evropljane uznemirene zbog politike "Amerika na prvom mestu" predsednika Donalda Trampa, njegovih pomešanih poruka o NATO-u i američkih tarifa na evropske proizvode, prenosi agencija Rojters.

"Srećan sam što mogu da kažem da su izuzetno preterane izjave o smrti transatlantske alijanse. Zapad pobeđuje i mi pobeđujemo zajedno", rekao je državni sekretar i naveo korake koje Vašington preduzuma da zaštiti liberalne demokratije.

Pompeo je delom odgovorio na poruke nemačkog predsednika Franka Valtera Štajnmajera koji je u petak optužio Sjedinjene Države, Rusiju i Kinu da svet čine mnogo opasnijim.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je na konferenciji, koja je okupila međunarodne lidere, parlamentarce i diplomate, da nije iznenađen Štajnmajerovim govorom i da mu se svidjelo šta je nemački predsednik rekao.

"Ne možemo da budemo mlađi partner Sjedinjenih Država", rekao je Makron i dodao da podržava NATO, ali da Evropa mora da bude sposobna da rešava pretnje u svom susedstvu i da povremeno deluje nezavisno od Vašingtona.

Trampovom odlukom da povuče SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i Pariskog klimatskog sporazima podriveni su evropski prioriteti, dok je potezima kao što je priznanje Jerusalima za izraelsku prestonicu oslabljena evropska diplomatija, ocenjuju evropske diplomate.

Pompeo je branio američku strategiju, navodeći da su Evropa, Japan i drugi američki saveznci ujedinjeni kada je reč o Kini, Iranu i Rusiji uprkos "taktičkim razlikama". Ipak je ponovio da se Vašington protivi izgradnji gasovoda Severni tok 2 izmeđe Rusije i Nemačke, koji podržava nemačka kancelarka Angela Merkel.

Pozivajući se na rusku aneksiju Krima 2014. godine, sajber pretnje u Iranu i ekonomsku prinudu Kine, Pompeo je naglasio da te zemlje i dalje "žele carstva" i da destabilizuju međunarodni sistem.

Kineski šef diplomatije Vang Ji je na Pompeove optužbe odgovorio izjavom da su "sve optužbe protiv Kine lažne i da nisu zasnovane na činjenicama". Međutim, dodao je da je Peking spreman na ozbiljan dijalog sa Vašingtonom.

Američki sekretar za odbranu Mark Esper, koji je govorio posle Pompea, optužio je Kinu za "štetnu strategiju" koja se sprovodi preko telekomunikacione kompanije Huavei.

"Ključno je da mi, kao međunarodna zajednica, postanemo svesni izazova zbog kineske manipulacije međunarodnim poretkom", naglasio je Esper.

XS
SM
MD
LG