Linkovi

Učesnici AIPAC konferencije: Jačati savez sa Izraelom


Konferencija Američkog-izraelskog komiteta za javne poslove
Konferencija Američkog-izraelskog komiteta za javne poslove

Srbija bi uskoro trebalo da otvori predstavništvo državne Privredne komore za digitalizaciju i inovacije u Jerusalimu, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je na konferenciji Američkog-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC) rekao da je Srbija uvek bila uz Izrael kroz istoriju. Najavljen kao jedini predsednik države sa Balkana koji je učestvovao na konferenciji AIPAC, Vučić je obavestio okupljene da je Srbija 2016. donela Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koji nemaju živih zakonskih naslednika Jevrejima i da je za to odvojeno 30 miliona dolara do sada.

On je dodao i da je usvojen Zakon o Memorijalnom centru „Staro sajmište“.

„Ja sam jedini predsednik koji je sedamdeset pet godina oslobođenja Aušvica obeležio zastavom ispred Predsedništva, žutom zastavom sa Davidovom zvezdom, koju su nacisti koristili da označe i ponize Jevreje, ovo je bio moj način da pokažem da je to znak ponosa i da smo ponosni da imamo tu zastavu“, rekao je Aleksandar Vučić.

„Svi vam traže podršku i govore lepe reči. Uvek smo bili u dobrim odnosima sa Jevrejima tokom cele istorije, volimo Jevreje, uvek smo imali dobre odnose i činimo sve da održimo odnose“, naveo je srpski predsednik.

Premijer Izraela Benjanin Netanjahu obratio se učesnicima konferencije preko satelita, i naveo da bi voleo da je došao u Vašington.

„Imamo neke izbore u Izraelu, nekada su bili redovni, a sada skoro svaki mesec. Nemamo Dan mrmota u Izraelu, ali se ja osećam kao Bili Marej“, rekao je Netanjahu, aludirajući na parlamentarne izbore koji se održavaju u ponedeljak - treće u poslednjih godinu dana.

Izraelski premijer naveo je da je ponosan na savez Amerike i Izraela i dodao je sada jači nego ikada.

„Svi koji su protiv našeg saveza će propasti“, rekao je Netanjahu.

On je dodao da se nada da će formirati vladu, a za plan Donalda Trampa za Bliski Istok istakao da je „plan veka i prilika veka za Izrael“.

„Mapa Izraela će se promeniti, budućnost Izraela će se promeniti nabolje. Nadam se da će Palestinci napokon odbaciti terorizam i izabrati mir“, poručio je Netanjajhu.

Najbolji dani za savez Izraela i Amerike će tek doći, rekao je Netanjahu. Na konferenciji bi trebalo da govore i potpredsednik Amerike Majk Pens i državni sekretar Majk Pompeo.

Učesnicima konferencije obratio se i bivši predsednik SAD Džo Bajden u video poruci, izvinjavajući se što lično nije tu, jer je u kampanji za nominaciju za predsedničkog kandidata, gde mu je svaki glas važan. On je istakao dan će uvek biti protiv antisemitizma.

„Izraelci su kao Amerikanci optimistična nacija, sve što smislimo mi i uradimo i ništa nam ne može stati na put kada smo zajedno“, istakao je Bajden.

Ništa nam ne može stati na put kada smo zajedno: Džo Bajden
Ništa nam ne može stati na put kada smo zajedno: Džo Bajden

Na AIPAC konferenciji najavljeni su i pretendent na nominaciju za demokratskog kandidata za predsednika Amerike, bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, kandidat koji se povukao iz trke Pit Butidžidž, bivši gradonačelnik Saut Benda u Indijani, kao i senatorka Ejmi Klobučar. Senator Berni Sanders, ranije je najavio da ne želi da se pojavi na ovogodišnjoj konferenciji AIPAC, optužujući je kao „organizaciju koja je platforma za lidere koji imaju predrasude i protive se osnovnim pravima Palestinaca“.

Poslednji dan konferencije poklapa se sa „super utorkom“ jer tog dana 14 saveznih država izlazi na primarne izbore, te će biti jasniji i odnos snaga među demokratskim kandidatima.

Šta je AIPAC?

AIPAC je organizacija koja okuplja političare i pristalice i demokrata i republikanaca koji se zalažu za jačanje, zaštitu i promociju američko - izraelske saradnje. Organizacija se zalaže da Kongres pruža finansijsku pomoć Izraelu, za zajedničku borbu Amerike i Izraela protiv terorizma i za saradnju vlada. Ovogodišnjem trodnevnom okupljanju prisustvuje više od 18.000 proizraelskih Amerikanaca, više od dve trećine članova Kongresa SAD, oko 3.600 studenata, 275 delegacija sinagoga i članovi AIPAC iz Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG