Linkovi

Vlada Srbije angažovala firmu da lobira u vezi sa Kosovom


Prva strana dokumenta koji je lobistička firma "Kliri Gotlib Stin i Hamilton LLP" podnela američkom Sekretarijatu za pravosuđe
Prva strana dokumenta koji je lobistička firma "Kliri Gotlib Stin i Hamilton LLP" podnela američkom Sekretarijatu za pravosuđe

Vlada Srbije angažovala je firmu "Kliri Gotlib Stin i Hamilton LLP" (Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP) da lobira za nju u Vašingtonu.

Kako se navodi u zvaničnom dokumentu podnetom američkom Sekretarijatu za pravosuđe, 27. marta 2019. godine, pomenuta firma lobiraće za Srbiju "kod svih američkih zaintersovanih strana (uključujući i zvaničnike američke vlade) u vezi sa određenim pitanjima regionalne saradnje koje obuhvataju stranog klijenta (Srbiju) i Kosovo”.

U dokumentu koji je podnet Sekretarijatu za pravosuđe, nalazi se i ugovor između firme "Kliri Gotlib Stin i Hamilton LLP" i Kancelarije državnog pravobranioca Srbije, upućen 20. marta 2019. godine na adresu Olivere Stanimirović, koja se navodi i kao zvaničnica Vlade Srbije, koja će biti primarni kontakt sa lobističkom firmom.

Prva strana ugovora lobističke firme "Kliri Gotlib Stin i Hamilton LLP" i Vlade Srbije
Prva strana ugovora lobističke firme "Kliri Gotlib Stin i Hamilton LLP" i Vlade Srbije

U ugovoru, ispod kojeg se nalaze imena partnera firme Til Miler-Ibolda i Fransoa-Šarla Laprevotea, koji se nalaze u kancelariji firme u Briselu, navodi se da će, pored njih dvojice, tim koji će raditi za Srbiju, činiti još i Klaudija Arinaker iz kancelarije u Parizu.

U jednom delu ugovora, Miler-Ibold i Laprevote podsećaju da njihova firma od 22. novembra 2013. zastupa Srbiju, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Makedonijom, Slovenijom i Crnom Gorom (zemlje naslednice bivše Jugoslavije) i Narodnu banku Srbije, u vezi sa likvidacijom njujorških filijala Beogradske banke, A.D. i Jugobanke A.D.

U podnesku se ne navodi koliko će Vlada Srbije plaćati usluge firme, ali prema podacima dostupnim na zvaničnoj stranici Senata SAD, na kojoj lobističke firme prijavljuju sume koje naplaćuju klijentima, "Kliri Goitlib Stin i Hamilton LLP" je od januara 2018. do danas u svojim kvartalnim izveštajima prijavljivao sume od 20 do 340 hiljada dolara.

Glas Amerike je zvaničnim putem zatražio dodatna pojašnjenja od kancelarije Kliri Gotlib Stin i Hamilton LLP sa sedištem u Vašingtonu. Kontaktirali smo i partnere te firme u Briselu i Parizu i iščekujemo odgovor.

Ko su "Kliri Gotlib Stin i Hamilton LLP"

Na zvaničnoj internet prezentaciji ta advokatska kancelarija predstavljena je kao pionir globalne pravne profesije. Osnovalo je 1946. godine sedam partnera Džorž Kliri, Leo Getlib, Henri Frendli, Mel Stin, Hju Koks, Fauler Hamilton i Džorž Bol.

Kompanija koja postoji 73 godine navodi da zapošljava 1.300 advokata, koji za nju rade u više od pedeset država sveta i to, kako ukazuju, u sferama pravne, poslovne, socijalne i kulturne perspektive.

Ima predstavništva u svetskim metropolama: Abu Dabiju, Pekingu, Briselu, Buenos Ajresu, Kelnu, Frankfurtu, Hong Kongu, Milanu, Moskvi, Njujorku, Parizu, Rimu, Sao Paulu, Seulu i Vašingtonu.

Kako je navedeno na njenom sajtu glavni klijenti su: korporacije, finansijske institucije, vlade, lokalni biznisi, ali i pojedinci. Neki od njih su: Airbus, American Express, Bank of America, BNP Paribas, Bosch, The Coca-Cola, KKR, ali i dve države Grčka (The Hellenic Republic) i Argentina (The Republic of Argentina).

Kao bivše, neimenovane klijente između ostalih navode, jedanaest bivših federalnih tužilaca, dva bivša savetnika Federalne korporacije za osiguranje depozita, bivšeg zamenika generalnog direktora Evropske komisije za konkurenciju i nekoliko bivših članova pravne službe Evropske komisije.

Vučić: Razgovaramo, ali ugovora nema

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da Srbija razgovara o angažovanju jedne advokatske kancelarije, kako je naveo, u slučaju da pokrene arbitražni postupak zbog kršenja ugovora Cefta od strane Prištine.

Vučić je za Televiziju Prva rekao da nema ugovora o lobiranju za potrebe Srbije.

"Nema nikakvog ugovora o lobiranju. Oni su razgovarali o tome hoćemo li da pokrenemo arbitražni postupak protiv Prištine zbog uvođenja taksi Srbiji. I zbog toga su uzimali firmu čije je sedište inače u Briselu i Parizu, a ne u Vašingtonu. Nikakve to veze nema sa lobiranjem u Vašingtonu. Samo su počeli razgovori, nema nikakvog dogovora", rekao je Vučić.

To bi bilo inače normalno, ako se bude išlo u taj postupak, dodao je on.

"Ali, ne znam da li će se vlada odlučiti na to ili ne", rekao je Vučić.

Glas Amerike je podsetimo imao uvid i objavio dokument koji je podnet američkom Sekretarijatu za pravosuđe. U dokumentu koji je Glas Amerike objavio navedeno je da će u poslu biti angažovane kancelarije firme u Briselu i Parizu koje će lobirati "kod svih američkih zainteresovanih strana (uključujući i zvaničnike američke vlade) u vezi sa određenim pitanjima regionalne saradnje koje obuhvataju stranog klijenta (Srbiju) i Kosovo”.

Kompanija "Kliri Gotlib Stin i Hamilton LLP" je 1946. godine osnovana Sjedinjenjim Državama, a njena prva sedišta otvorena su u Njujorku i Vašingtonu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG