Linkovi

Građani smatraju Kosovo izgubljenim, ali su protiv nezavisnosti


Grafit u Kosovskoj Mitrovici sa srpskom i ruskom zastavom i mapama Krima i Kosova,Foto: AP Photo/Darko Vojinovic
Grafit u Kosovskoj Mitrovici sa srpskom i ruskom zastavom i mapama Krima i Kosova,Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Iako većina smatra da je Kosovo izgubljeno i da Srbija nije u mogućnosti da ponovo uspostaviti suverenitet na toj teritoriji, dve trećine građana Srbije na referendumu bilo bi protiv priznavanja kosovske nezavisnosti, prema istraživanju Instituta za evropske poslove.

Istraživanje je sprovedeno u periodu od 8. do 14. marta ove godine, na reprezentativnom uzorku od 1.207 ispitanika na teme: da li je Kosovo izgubljeno, učešće građana u unutrašnjem dijalogu, (ne)priznanje nezavisnosti Kosova, razgraničenje i referendum.

Da je Kosovo izgubljeno smatra 47 odsto građana, 12 odsto ne zna da se izjasni, a 41 odsto ima suprotno mišljenje. Da je Kosovo izgubljeno u nešto većem procentu smatraju ispitanici starosti od 30 do 60 godina, sa srednjim i visokim stepenom obrazovanja, kao i ispitanici iz svih regiona, osim iz Istočne i Južne Srbije.

Gotovo polovina, 49 odsto ispitanika, smatra da nije ostvarivo da Srbija opet ima punu kontrolu i suverenitet na Kosovu i to češće navode žene, stariji od 30 godina, ispitanici najmanje srednjeg stepena obrazovanja i stanovnici regiona Beograd. Da je to ostvarivo veruje 36 odsto, dok 15 odsto ne zna odgovor na ovo pitanje.

Ukoliko bi se referendum o nezavisnosti Kosova održao sutra 74.5 odsto građana navodi da bi glasali protiv, za kosovsku nezavisnost izjasnilo bi se 6.2 odsto, 11.0 odsto ispitanika ne bi izašlo na referendum, dok 8,3 odsto nije umelo da se izjasni.

Više od polovine ispitanika (54 odsto) smatra da sadašnja vlada neće priznati nezavisnost Kosova, 27 odsto ispitanika veruje da hoće, dok 19 odsto ne zna odgovor na ovo pitanje.

Nezavisnost Kosova "u zamenu" za brže učlanjenje Srbije u EU ne bi podržalo 78 odsto ispitanika, 13 odsto učesnika u istraživanju bi, a devet odsto njih ne zna.

Šta podrazumeva ideja razgraničenja Srbije i Kosova ne zna 57 odsto, 29 odsto građana podrazumeva uspostavljanje granice, pri čemu bi sever Kosova pripao Srbiji, a Preševska dolina Kosovu, dok 14 odsto smatra da je to uspostavljanje granice u skladu sa trenutno postojećom administrativnom linijom.

Razgraničenje Srbije i Kosova ne podržava 41.8 odsto ispitanika, 24.5 odsto podržava, petina građana navodi da je čula, ali da im nije jasno šta se podrazumeva pod razgraničenjem. O ovom pitaju ne ume da se izjasni 9.9 odsto ispitanika, a 3.8 odsto nije ni čulo za tu ideju.

XS
SM
MD
LG