Linkovi

Ambasador Skot pokušava da vrati Beograd i Prištinu za pregovarački sto


Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, Foto: video grab
Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, Foto: video grab

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot razmenio je mišljenja sa ministarom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem o dijalogu sa Prštinom u još jednom pokušaju da se privole Srbija i Kosovo da ponovo sednu za pregovarački sto.

Skot je rekao da po pitanju Kosova rešenje nije kriviti samo jednu stranu, već se treba vratiti za pregovarački sto, dok je ministar Stefanović kazao da je Beograd saglasan da svako rešenje treba da se donese mirnim putem, ali da prištinske vlasti ne pokazuju želju da naprave bilo kakav kompromis.

"Mislim da nije korisno da se krivi samo jedna strana, ima dosta krivice na svim stranama, ali rešenje nije u tome da se krivi druga strana, već u povratku za pregovarački sto", rekao je Skot.

Skot je naveo da se slaže s ministrom da je situacija veoma komplikovana i teška i da se treba vratiti ozbiljnim pregovorima kako bi se rešilo kosovsko pitanje i postigao održiv sveobuhvatan sporazum.

"To je cilj SAD i EU, i mi ohrabrujemo obe strane da preduzmu korake i da nastave u tom pravcu", rekao je američki ambasador i dodao da ocekuje da će kosovska vlada uz podršku srpske otkriti ubice jednog od lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića.

Stefanović je Skotu rekao da ne želi da ulazi s njim u polemiku u vezi s tim, jer smatra da bez obzira na različite stavove koje SAD i Srbija imaju oko Kosova, o pitanju stabilnosti, bezbednosti i normalnog života misle isto.

"Srbija nekada traži da se kaže, da ako se mi trudimo i činimo, a druga strana svakim svojim potezom škodi tim naporima, da se to jasno i kaže. Pismo koje su uputile SAD da se ukinu takse na robu iz centralne Srbije, bilo je korisno, ali posle toga je trebala da ide jača kampanja i EU i SAD da se to sprovede u delo", kazao je Stefanović.

Dodao je da se Beograd slaže s tim da svako rešenje treba da se donese mirnim putem i u saradnji, ali da je problem u tome što su previše puta pozivane obe strane da učine sve da se dođe do normalizacije, iako je Priština ta koja ometa proces.

"Nismo mi uveli takse nikome, nikada, uvela ih je prištinska vlast. Takođe, nisu ispunili ništa od onoga što su potpisali u Briselskom sporazumu već pet godina i nažalost pored svega što je uradio i predsednik Aleksandar Vučić i Vlada i pored napora da pronalazimo rešenja, prištinske vlasti ne pokazuju želju da naprave bilo kakav kompromis, niti korak napred", kazao je ministar.

Dodao je da politički predstavnici Albanaca u Prištini očekuju da sve što traže Beograd ispuni.

"Ako je to kompromis, mi nismo spremni da ga napravimo", rekao je Stefanović i dodao da više očekuje od SAD da učine napor u tom smislu, nego od prištinskih vlasti.

Ministar Stefanović, ambasador SAD prisustvovali su inače prikazu opreme i vozila u vrednosti od 1,2 milona dolara koje je Vlada SAD poklonile MUP-u Srbije i Upravi carina.

Ministar je naveo da se saradnja sa SAD u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma... ogleda i u velikom broju treninga koji su zajedno održali pripadnici MUP-a Srbije sa američkim kolegama.

Skot je naveo da SAD kroz razne programe obezbeđuju Srbiji tehničku pomoć, i istakao da policije dve zemlje imaju dobru saradnju u borbi protiv narkotrafikinga, organizovanog kriminala, terorizma...

Kako je naveo, Ambasada SAD je od 2006. godine do danas poklonila MUP-u 12 miliona dolara, jedan deo kroz opremu, a jedan deo kroz obuke.

XS
SM
MD
LG