Linkovi

Dačić za VOA: Tači i Haradinaj se igraju dobrog i lošeg policajca


Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je za Glas Amerike da poštuje to što SAD vrše pritisak na Prištinu da ukine carine na robu iz Srbije i BiH, ali da ne veruje da u tome ne mogu da uspeju.

Dačić ocenjuje da premijer Kosova Ramuš Haradinaj i predsednik Hašim Tači igraju različite uloge u pregovorima oko Kosova i da nije jasno „ko je čiji policajac“.

„Očigledno da jedan igra dobrog policajca, a drugi lošeg policajca. Pitanje je ko je čiji policajac. Zato sam i rekao da poštujem to što SAD vrše pritisak na Prištinu, ali ne mogu da poverujem u to da nisu uspeli u tome“

Tači i Haradinaj se igraju dobrog i lošeg policajca
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:20 0:00

Dačić kaže da su tenzije između Beograda i Prištine već povišene, ali da Srbija neće povlačiti nikakve poteze i da joj je u interesu postizanje rešenja "što pre". Priznaje da je u ovom momentu to teško i da ideja razgraničenja, koju su pominjali predsednici Srbije i Kosova, nije razrađena.

„Dijalog je u blokadi i ne računa se na to da može da dođe do odluke o ukidanju taksi koja bi mogla da ponovo pokrene diijalog. Imate odluku o vojsci, odluku o Trepči, ovo što sada Haradinaj govori i mislim da je neophodno da se o svemu tome razgovara u Savetu bezbednosti“.

„Natezanje u Savetu bezbednosti oko Kosova“

Još je neizvesno hoće li se na sednicama Saveta bezbednosti UN raspravljati o redovnom izveštaju Generalnog sekretara u Kosovu i koliko često. Dačić ističe da ga najviše brine natezanje da li će sednice uopšte biti, koje se dešava svaka tri meseca. Dodaje da Srbiji nije važno koliko se puta godišnje raspravlja o Kosovu, već je prioritet da se takve sednice uopšte održavaju.

Dačić o održavanju sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Za izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da prekida komunikaciju sa UNMIK-om, Dačić kaže da nije nova tema. Ipak, ne odgovara precizno na pitanje da li je to korak dalje u pokušaju da se ukine misija UNMIK-a, za šta se takođe u UN zalažu SAD i pojedine zapadnoevropske zemlje.

Haradinaj je samo jedan u vlasti, oni se igraju dobrih i loših policajaca. Naravno, ja mislim da je to skandalozna izjava i biće skandalozno ako se to tako desi. Tu postoje obaveze svih članica SB da upozore Kosovo da to tako ne može. Ja baš zato i mislim da je potrebno da se sednica održi“

„Žao mi je što Mičel odlazi“

Šef diplomatije Srbije rekao je je nosilac promene stava SAD prema Srbiji bio pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel, koji odlazi sa tog položaja sredinom februara. Još nije poznato ko će ga zameniti. Dačić kaže da mu je žao što Mičel odlazi, ali da ne treba gubiti vreme.

Ja sam rekao da se šansa za postizanje dogovora kreće oko Trampove administracije i da zato treba požuriti. Ako se u ovo vreme ne dođe do dogovora, teško se može verovati da će neka naredna administracija biti bolja od ove. Trampov mandat je već prešao polovinu, Mogerini se nalazi u poslednjoj godini mandata. Zato mislim da bi bilo valjano učiniti sve napore da se, ako je moguće ove godine, dođe do nekog rešenja“

Dačić je za Glas Amerike rekao da nije stigao da pročita izveštaj organizacije Fridom Haus u kojem je Srbija iz grupe slobodnih pala u grupu delimično slobodnih zemalja, ali kaže da na međunarodnim forumima nije čuo da je neko pomenuo pitanje sloboda. Smatra da se treba usredsrediti na rešavanje onoga što će se pamtiti za 20, 30 godina.

Što se tiče demokratije, znate ja se već 28 godina bavim politikom. Jedan od lidera tadašnje vlasti, ja sam ga pitao kada su donosili neki zakon koji nije bio previše demokratski – pa dobro, jeste se za ovo borili? Jeste li se za ovakvu demokratiju borili? A on mi je odgovorio, sedeli smo u poslaničkim klupama, i kaže: Nismo se mi borili za demokratiju, mi smo se borili za vlast“.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG