Linkovi

SAD u "neverici" da Kosovo ignoriše savete Vašingtona


Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer koji je prvi potpisnik pisma kosovskim zvaničnicima
Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer koji je prvi potpisnik pisma kosovskim zvaničnicima

Lideri Kosova dobili su pismo zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Metjua Palmera i još dvoje američkih zvaničnika, u kojem se zahteva ukidanje takse na srpske proizvode i izražava neverica da Kosovo "ignoriše savete" SAD. U kabinetu predsednika Kosova Hašima Tačija za Glas Amerike je potvrđeno da su primili pismo. Glas Amerike imao je uvid u dokument, za koji još nema potvrde iz Stejt deparmenta da je autentičan.

Pismo predsedniku Kosova Hašimu Tačiju, premijeru Ramušu Haradinaju i predsedniku Skupštine Kadriju Veseljiju potpisali su, pored Palmera, zamenica pomoćnika sekretara za odbranu SAD Lora Kuper i zamenik direktora za evropske poslove u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Erat.

U pismu se podseća da je predsednik Donald Tramp u decembru prošle godine pisao da sada postoje mogućnosti za Kosovo da normalizuje odnose sa Srbijom i preduzme ključni korak prema evroatlantskim integracijama.

"Od tada, mi smo pokazali zabrinutost zbog određenih mera, uključujuči uvođenje takse na robu iz Srbije i BiH, koje mogu da ugroze ovaj cilj. Ovakve mere potkopavaju mogućnost SAD da nastavi saradnju sa vama na mnogim zajedničkim ciljevima", navodi se u pismu.

Pismo zvaničnika SAD upućeno kosovskim liderima
Pismo zvaničnika SAD upućeno kosovskim liderima

Dodaje se da su SAD zbog toga što njihov zahtev nije uzet u obzir, odlučile da preduzmu konkretne korake da izraze zabrinutost, počevši od saradnje u oblasti bezbednosti. Kao prvo, odlučeno je da se otkaže planirana poseta Kosovu generala Ora iz Nacionalne garde Ajove.

“Imajući u vidu mere koje je vaša vlada preuzela, bilo bi neadekvatno da se ova poseta dogodi”, navodi se u pismu.

U pismu se ističe da Kosovo nema boljeg prijatelja od SAD.

“Amerika je radila toliko godina da bi stvorila budućnost za građane Kosova - da žive kako su odlučili, u miru. Borba Kosova za slobodu zainteresovala je Amerikance, hiljade američkih diplomata i vojnika su lično bili deo pokušaja izgradnje budućnosti Kosova. Neverovatno je kako posle svega što smo uradili zajedno, Kosovo tako malo ceni naše prijateljstvo, da ignoriše naše savete", ukazuje su u pismu.

SAD nastavljaju, piše u pismu, da budu spremne da pomažu Kosovu u postizanju sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom o obostranom priznanju, održivom i koji bi zadovoljio obe strane.

"Poslednjih 20 godina ovo je bio nemoguć cilj. Iako je i dalje teško - ovo je put kojim moramo ići da postignemo prosperitet i sigurnu budućnosti. Naš cilj je da vidimo da se i Srbija i Kosovo ponašaju odgovorno i vrate se dijalogu. Prvi korak prema ovom cilju, mora biti ukidanje taksi. Dok to ne učinite, ne možemo imati čvrste odnose koje smo imali do sada sa vama", navodi se u pismu.

XS
SM
MD
LG