Linkovi

U Srbiji zabranjeno okupljanje više od pet osoba, pitanje kako će se kontrolisati klubovi


Scena iz jednog noćnog kluba u Beogradu 17. oktobra 2020.
Scena iz jednog noćnog kluba u Beogradu 17. oktobra 2020.

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano 2.282 novozaraženih koronavirusom, a preminulo je još 10 osoba. Ukupan broj umrlih od početka 871. Na bolničkom lečenju je 2.307 pacijenata, a na respiratorima njih 74, rečeno je na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

Krizni štab je doneo i nove mere - zabranjeno je okupljajne više od 5 osoba na javnim manifestacijama i organizovanim okupljanjima, a produžen je i školski raspust za učenike osnovnih i srednjih škola od 11. do 13. novembra.

"Mi se nismo na najradikalnije mere, u smislu ograničavanja kretanja ili ograničavanje satnice rada objekata, još odlučili. Situacija jeste izuzetno nepovoljna i nestabilna, to što je u drugim zemljama loše ne treba da nas teši", rekla je ministarka za rad i socijalnu politiku i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

Na pitanje kako će se kontrolisati da li se u noćnim klubovima okuplja više od pet osoba, ona je rekla da medicniski deo Kriznog štaba ne može da kontroliše sprovođenje mera, ali da izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje treba da budu usvojene, predviđaju kazne za objekte koji ne budu poštovali mere.

Izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje su u pripremi, Komunalnoj miliciji će biti omogućeno da piše prekršajnu prijavu na licu mesta, a kazna za nenošenje maske u zatvorenom prostoru biće pet hiljada dinara, odnosno 2.500 ako se plati u roku od osam dana. Kazne za pravna lica takođe će moći da budu izricane na licu mesta, a iznosi su od 50 do 300 hiljada dinara.

Darija Kisić Tepavčević je na konstataciju novinara da klubovi i splavovi rade posle 23 sata i da ne poštuju mere zabrane okupljanja, rekla da je "poptuno u pravu".

"Sve je to ljudski, ali svi moramo da utičemo na to da se to smanji i da nestane...Značajnija je činjenica da mi savesno i odgovorno odlučimo da ne odemo na takva mesta", rekla je članica Kriznog štaba.

Ona je pojasnila da zabranom okupljanja više od pet ljudi nisu obuhvaćene škole, niti pozorišta ni bioskopi.

Najviše obolelih u Beogradu

U poslednja 24 sata hospitalizovano je 317 osoba, a otpušteno je 147 pacijenata i svakim danom je sve veći broj osoba koje zahtevaju bolničko lečenje i da se popunjavaju bolnički kapaciteti, rekla je Kisić Tepavčević.

Najviše novozaraženih je u Beogradu - 1.144 i svakodnevno se registruje više od hiljadu zaraženih u skoro svim gradskim opštinama.

U Srbiji je, od početka pandemije, zabeleženo više od 55 hiljada zaraženih koronavirusom. Od marta ove godine najviše obolelih je registrovano u uzrastu od 30 do 39 godina, a više od polovine obolelih je uzrasta od 30 do 59 godina, odnosno radno sposobno stanovništvo.

Kada je reč o situaciji u školama, Kisić Tepavčević kaže da ovom trenutku oko 200 đaka pohađa nastavu onlajn zbog zaraze koronavirusom.

"U periodu od osam meseci se pokazalo da ponašanje kojim sebe dovodimo u najminimalniji rizik za inficiranje i prenošenje infkecije itekako ima smisla", rekla je Kisić Tepavčević.

XS
SM
MD
LG