Linkovi

Zvanično nema umrlih od koronavirusa u Srbiji u protekla 24 sata


Laboratorija "Vatreno oko"
Laboratorija "Vatreno oko"

Prema zvaničnim podacima objavljenim na sajtu covid19.rs u Srbiji u protekla 24 sata nema preminulih od posledica koronavirusa. Od početka pandemije umrlo je 707 osoba.

U proteklom danu registrovano je 125 novih slučajeva na 8.836 testiranih, a ukupan broj oboleih od koronavirusa u Srbiji je 31.099.

Na respiratorima je 36 pacijenata, a na bolničkom lečenju je 696 ljudi.

U celoj zemlji su na snazi preventivne mere - obavezno nošenje maske, zabrana okupljanja više od 10 ljudi i skraćeno radno vreme ugostiteljskih objekata. Od ponedeljka rade bioskopi i pozorišta, a školska godina će početi 1. septembra.

Izolacija pojedinih učenika?

U Ministarstvu prosvete održan je sastanak predstavnika ministarstva i prosvetnih sindikata i odbijen je predlog Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije da se početak škole odloži za dve nedelje, prenosi Fonet.

Rečeno je da će se situacija u školama procenjivati na 15 dana.

Sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" predložio je Kriznom štabu da razmotri opciju da se za đake koji dolaze sa odmora iz inostranstva uvede samoizolacija ili dostavljanje negativnog testa na koronavirus, umesto upozorenja koje se dobija po povratku iz inostranstva.

U tom sindikatu kažu da izostanak učenika ne bi bio prepreka obrazovanju, a da bi se sprečilo širenje virusa u školama.

I epidemiolog Zoran Radovanović ocenuje za N1 da je povećan rizik za širenje virusa povratkom dece sa letovanja iz zemalja gde je epidemiološka situacija lošija.

On kaže da epidemiološka situacija nije idealna i smatra da bi o početku nastave i uslovima pod kojima se odvija trebalo da se pitaju i roditelji i nastavnici.

Radovanović je ocenio da su u kritičnoj grupi deca od 6 do 11 godina jer ne znaju da rukuju maskom na propisan način i mogu da dodiruju razne predmete, nos i oči.

Ministarstvo prosvete saopšilo je da je nabavilo 10 hiljada vizira za one učenike koji zbog zdravstvenih problema ne mogu da nose maske. U saopštenju se navodi i da je ministarstvo u konsultacijama sa lokalnim samoupravama kako bi se školama obezbedile maske i dezinfekciona sredstva.

Vlada daje subvencije hotelijerima

Vlada Srbije usvojila je na sednici u četvrtak odluku o subvecijama hotelskoj industriji zbog pandemije koronavirusa, kako bi se sačuvala radna mesta.

Kako se navodi u saopštenju posle sednice Vlade, vlasnici hotela u 67 opština u Srbiji dobiće 15o evra po sobi i 350 evra po individualnom ležaju u dinarskoj protivrednosti, a gube pravo na ovu pomoć ako do kraja godine otpuste više od 10 odsto zaposlenih.

U saopštenju se navodi da je Vlada odlučila da dodeli subvencije hotelskoj industriji jer je teško pogođena pandemijom i "dovedena je na ivicu opstanka".

XS
SM
MD
LG