Linkovi

Raste broj obolelih u Srbiji, ali prelazak na onlajn nastavu još "nije neophodan"


Učenici osnovne škole u Beogradu
Učenici osnovne škole u Beogradu

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano još 152 zaraženih koronavirusom. Premule su još dve osobe, a ukupno je od početka epidemije zabeleženo 767 smrtnih slučajeva, pokazuju zvanični podaci.

Broj hospitalizovanih se povećao na 329, dok su na respiratorima 22 osobe.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je da je najveći broj obolelih uzrasta od 20 do 40 godina i da mladi spadaju u grupu koja se "baš ne pridržava preporučenih mera".

"Dovoljna je jedna žurka, jedna muzička manifestacija i da buknu brojke. Ceh neće možda platiti onaj ko se zarazio, ali onaj iz njegog okruženja ko spada u rizičnu grupu hoće", ističe Tiodorović u intervjuu za Blic.

On je ocenio da se očekuje dalji porast obolelih, ali da je umirujuće što broj porast broja pozitivnih ne prati hospitalizacija.

Tiodorović, ipak, upozorava da za nedelju dana situacija može da se promeni i apeluje na sve da nose maske na svakom mestu.

Nošenje maske u Srbiji je obavezno u svim zatvorenim prostorima i javnom prevozu, a epidemiolozi sve češće apeluju na građane da masku nose i na otvorenom prostoru gde je gužva.

"Još nije trenutak za onlajn nastavu"

Zaražavanje učenika je i dalje sporadično i nije neophodan prelazak na onlajn nastavu u ovom trenutku, ocenio je imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković.

On je za TV Pink kazao da prelazak na onlajn ne zavisi samo od broja novozaraženih na dnevnom nivou i ocenio da su preventivne mere u školama dale rezultate, odnosno da je "prvi udar virusa u školama sprečen", prenosi Fonet.

Objasnio je da će prelazak na onlajn nastavu biti razmatran ako cirkulacija virusa bude veća.

I pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Jović rekao je da resorno ministarstvo prati epidemiološku situaciju i da je prelazak na onlajn nastavu krajnja mera.

XS
SM
MD
LG