Linkovi

Bar ne vidi potrebu imenovanja posebnih tužilaca u vezi sa navodnim izbornim prevarama i slučajem Hantera Bajdena


Vilijem Bar je rekao da je istraga o finansijskom poslovanju Hantera Bajdena sprovedena odgovorno i profesionalno. (Foto: Reuters/Michael Reynolds/Pool)
Vilijem Bar je rekao da je istraga o finansijskom poslovanju Hantera Bajdena sprovedena odgovorno i profesionalno. (Foto: Reuters/Michael Reynolds/Pool)

Odlazeći američki sekretarijat za pravosuđe Vilijam Bar izjavio je da ne vidi razlog za imenovanje specijalnih tužilaca u vezi sa navodima o mogućim izbornim prevarama ili poreskoj istrazi sina izabranog američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Bar je rekao da je istraga o finansijskom poslovanju Hantera Bajdena sprovedena odgovorno i profesionalno.

Ne vidim razloge za imenovanje specijalnog tužioca i ne planiram to da učinim pre nego što napustim poziciju”, poručio je Bar.

Bajdenov sin je već dugo meta izbornog štaba predsednika Donalda Trampa i njegovih saradnika koji su ga optuživali da je profitirao od svojih političkih veza i da je bio umešan u koruptivne radnje u Ukrajini za vreme dok je njegov otac bio potpredsednk SAD.

Upitan o mogućoj odgovornosti za sajber napade na čijoj meti su nedavno bili računari agencija američke Vlade - Bar je ukazao na rusku stranu.

"Definitivno izgleda da su to bili Rusi", odgovorio je Bar.

Bar i optužbe o navodnim izbornim prevarama

Odlazeći američki sekretar za pravosuđe prethodno je u intervjuu za Asošijeted pres rekao da nije video dokaze o raspostranjenoj izbornoj prevari –- nasuprot tvrdnjama aktuelnog predsednika.

Donald Tramp, bez prezentovanja validnih argumenata, nastavlja da osporava ishod američkih predsedničkih izbora na kojima je prošlog ponedeljka Elektorski koledž potvrdio pobedu demokratskog kandidata Džozefa Bajdena. Njegova kampanja je u nedelju saopštila da će se tim povodom ponovo obratiti Vrhovnom sudu - najvišoj američkoj sudskoj instituciji.

Inače, Vilijam Bar se povukao sa mesta sekretara za pravosuđe neposredno pre nego što je glasovima Elektorskog koledža potvrđena Bajdenova pobeda, a vest o tome saopštena je posle glasanja elektora. Tokom Barovog boravka u Beloj kući Donald Tramp je na društvenoj mreži Tviter objavio da mu je Bar predao pismo ostavke i da će funkciju napustiti pre Božića.

Bar, koji drugi put obavljao funkciju sekretara za pravosuđe, nastojao je da se predstavi kao nezavisni lider koji se neće saviti pod političkim pritiskom. Međutim, demokrate su ga često optuživale da se ponaša više kao predsednikov lični advokat nego sekretar za pravosuđe.

Šta je proces tranzicije političke vlasti?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

XS
SM
MD
LG