Linkovi

Trampova kampanja od Vrhovnog suda ponovo traži odbacivanje rezultata predsedničkih izbora


Zgrada Vrhovnog suda u Vašingtonu (Foto: Reuters)
Zgrada Vrhovnog suda u Vašingtonu (Foto: Reuters)

Kampanja aktuelnog predsednika Donalda Trampa saopštila je da će od Vrhovnog suda ponovo tražiti odbacivanje rezultata američkih predsedničkih izbora na kojima je predviđenu pobedu demokratskog kandidata Džozefa Bajdena 14. decembra potvrdio i Elektorski koledž.

Rudi Đulijani, advokat predsednka Trampa izjavio je da je od Vrhovnog suda zatraženo da poništi tri odluke Državnog suda Pensilvanije donete u vezi sa glasanjem poštom, navedeno je u saopštenju kampanje republikanskog kandidata.

Tražimo da se ponište tri odluke kojima je onemogućena zaštita od prevara putem glasanja poštom”, naveo je Đulijani u saopštenju kampanje.

Đulijani je ukazao da su u prijavi zatraženi, kako se izrazio, svi odgovarajući pravni lekovi koji bi omogućili da 20 elektorskih glasova kojima raspolaže ta država budu dodeljeni Donaldu Trampu.

Inače, predviđenu pobedu izabranog predsednika Bajdena, prošlog ponedeljka potvrdilo je 20 elektora Pensilvanije. Takođe, Bajden je u toj državi osvojio više od 80.000 glasova građana.

Inače, Vrhovni sud je 11. decembra odbacio tužbu koju mu je uputila država Teksas – tražeći od najviše američke sudske institucije da poništi rezultate glasanja u četiri ključne države za ishod američkih izbora - Džordžiji, Mičigenu Viskonsinu i Pensilvaniji.

Aktuelni američki predsednik Donald Tramp osporava rezultate izbora, tvrdeći bez prezentovanja validnih dokaza, da su proces obeležile nepravilnosti prilikom glasanja i prebrojavanja glasova. To je navodno doprinelo da umesto njega – izbornu pobedu odnese demokratski kandidat.

Nekoliko republikanskih senatora, uključujući i lidera republikanske većine u Senatu Miča Mekonela, priznalo je izbornu pobedu Džozefa Bajdena nakon glasanja Elektorkog koledža. Takođe, odbacili su ideju o odbacivanju rezultata američkih predsedničkih izbora u Kongresu.

Za pobedu na predsedničkim izborima kandidatu je potrebno da osvoji 270 glasova elektora. Demokratski kandidat i izabrani predsednik Džozef Bajden osvojio je 306 elektorska glasa – naspram Trampa koji ih je sakupio 232. Takođe, Bajden je osvojio oko sedam miliona glasova građana više od Trampa.

Neomiljeni politički govor
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

XS
SM
MD
LG