Linkovi

Sekretar za pravosuđe Vilijam Bar podneo ostavku, odlazi pre Božića


ARHIVA: Sekretar za pravosuđe Bil Bar i predsednik Donald Tramp ispred Bele kuće 11. jula 2019.
ARHIVA: Sekretar za pravosuđe Bil Bar i predsednik Donald Tramp ispred Bele kuće 11. jula 2019.

Sekretar za pravosuđe Vilijam Bar, jedan od najodlučnijih saveznika predsednika Donalda Trampa, podneo je ostavku u momentu tenzija sa predsednikom povodom Trampovih netačnih tvrdnji o izbornim prevarama i istrage o sinu novoizabranog predsednika Džoa Bajdena. Vest je saopštena neposredno nakon što je glasovima Elektorskog koledža potvrđena Bajdenova pobeda.

Bar je u ponedeljak otišao u Belu kuću gde je, prema predsednikovim rečima, predao pismo ostavke. "Kako stoji u pismu, Bil napušta položaj neposredno pre Božića, kako bi proveo praznike sa porodicom", napisao je Tramp na Tviteru i rekao da je sa Barom imao veoma dobar odnos, te da je sekretar obavio "izuzetan posao".

Tramp je, međutim, prethodno javno izrazio nezadovoljstvo zbog Barove izjave agenciji Asosijeted pres ranije ovog meseca da Sekretarijat za pravosuđe nije ustanovio da je bilo većih izbornih neregularnosti koje bi mogle da izmene ishod izbora. Predsednik je takođe bio ljut što Sekretarijat za pravosuđe nije javno objavio da vodi istragu protiv Hantera Bajdena pre izbora, uprkos tome što je politika sekretarijata da ne objavljuje takve istrage.

U pismu ostavke, Bar je izjavio da je Trampa u ponedeljak obavestio da njegov sekretarijat "nastavlja da razmatra tvrdnje o prevarama na izborima 2020." Dodao je da će njegov poslednji dan na poslu biti 23. decembar.

Tramp je saopštio da će zamenik sekretara za pravosuđe Džef Rozen, koga je opisao kao "izuzetnu osobu" postati vršilac dužnosti skeretara za pravosuđe.

U svom pismu ostavke, Bar je hvalio, kako je rekao, Trampove istorijske rezultate, navodeći da je predsednik kome je služio pomogao u razvoju ekonomije, jačanju američke vojske i suzbijanju ilegalne imigracije.

"Ponosan sam što sam odigrao ulogu u mnogim uspesima i dostignućima bez presedana koja ste doneli građanima Amerike", napisao je Bar.

Savezništvo ali i neslaganja

Iako je predsednik Tramp često pokazivao bes prema onima koji bi javno iskazali neslaganje sa njim, Bar je u principu dugo ostao u predsednikovoj “milosti” i bio jedan od najvernijih saveznika. Pre izbora je više puta ukazivao da bi glasanje poštom moglo da bude posebno podložno manipulacijama za vreme koronavirusa.

Bar, kome je ovo drugi put da služi kao sekretar za pravosuđe, nastojao je da se predstavi kao nezavisni lider koji se neće saviti pod političkim pritiskom. Međutim, demokrate su ga često optuživale da se ponaša više kao predsednikov lični advokat nego sekretar za pravosuđe, a Bar se pokazao uglavnom pouzdanim Trampovim saveznikom i braniocem predsedničkih ovlašćenja.

Bivši specijalni tužilac Robert Maler svedoči pred Odborom za pravosuđe u Predstavničkom domu o svom izveštaju o ruskom mešanju u predsedničke izbore 2016 na Kapitol Hilu, 24. jula 2019.
Bivši specijalni tužilac Robert Maler svedoči pred Odborom za pravosuđe u Predstavničkom domu o svom izveštaju o ruskom mešanju u predsedničke izbore 2016 na Kapitol Hilu, 24. jula 2019.

Pre nego što je, prošle godine, objavljen kompletan izveštaj specijalnog tužioca Roberta Malera o istrazi Rusije, Bar je u svom sažetku izveštaja rezultate predstavio na način povoljniji po Trampa, iako je Maler eksplicitno rekao da ne može da predsednika oslobodi optužbi za opstrukciju pravde.

Bar je takođe postavio Džona Durama, federalnog tužioca iz Kontektikata, kao specijalnog tužioca koji sprovodi krivičnu istragu o tome kako je pokrenuta FBI istraga izbora 2016, koja je prerasla u Malerovu istragu eventualne saradnje između Trampa i Rusije, posle Trampovih ponovljenih poziva da se “istraže istražitelji.”

Bar je takođe naredio tužiocima Sekretarijata za pravosuđe da razmotre kako je vođena federalna istraga protiv Trampovog bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina, a zatim pokušao da odbaci optužnicu protiv Flina, koji je dva puta priznao da je lagao FBI. Tramp je, kasnije, pomilovao Flina.

Međutim, Barovo razilaženje sa Trampom po pitanju izbornih prevara nije bilo prvi takav slučaj. Ranije ove godine, Bar je izjavio za ABC Njuz da mu predsednikovi tvitovi o slučajevima kojima se bavi Sekretarijat za pravosuđe “onemogućavaju da obavlja svoj posao”. Tenzije su porasle i proteklih meseci pošto su Tramp i Bar, po svemu sudeći, imali različita mišljenja o tempu Duramove istrage.

Tramp je sve više kritikovao Sekretarijat što niko nije uhapšen, a Bar je privatno govorio ljudima da je frustriran zbog predsednikovih javnih komentara o tom slučaju.

Takođe se spekuliše da je Tramp krivio Bara za komentare direktora FBI Krisa Reja o izbornim prevarama i glasanju poštom koji se nisu uklapali u predsednikovu alarmističku retoriku.

XS
SM
MD
LG