Linkovi

Bajden nakon glasanja Elektorskog koledža: Demokratija je pobedila


Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden govori u Vilmingtonu, u Delaveru nakon što je Elektorski koledž potvrdio njegovu pobedu, 14. decembar 2020. (Foto: Rojters/Mike Segar)
Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden govori u Vilmingtonu, u Delaveru nakon što je Elektorski koledž potvrdio njegovu pobedu, 14. decembar 2020. (Foto: Rojters/Mike Segar)

Elektorski koledž i zvanično je potvrdio da je demokrata Džozef Bajden novi predsednik SAD, nakon što su glasovi elektora iz Kalifornije, najveće države u zemlji "preneli" Bajdena preko praga od 270 glasova potrebnih za pobedu.

Na osnovu rezultata novembarskih izbora, Bajden je osvojio 306 elektorskih glasova dok je republikanski predsednik Donald Tramp osvojio 232. Procenjuje se da je Bajden osvojio i oko sedam miliona glasova birača više od Trampa.​

Bajden je u obraćanju javnosti, nakon što su elektori potvrdili njegovu pobedu, rekao da je "u borbi za duh Amerike, pobedila demokratija".

"Narod je glasao. Održana je vera u naše institucije. Integritet naših izbora ostao je nenarušen. Sada je vreme da okrenemo stranicu. Da se ujedinimo. Da zacelimo rane", poručio je Bajden.

Ocenio je da su u Americi, ponovo pobedili "vladavina prava, naš Ustav i volja naroda" i da se dokazalo da je američka demokratija, kojoj je "bilo zaprećeno", "otporna, istinska i snažna".

"Plamen demokratije u ovoj naciji davno je zapaljen. I sada znamo da ništa - čak ni pandemija niti zloupotreba vlasti - ne može da ugasi taj plamen", istakao je Bajden.

Novoizabrani predsednik je rekao da su napori Trampa i njegovih pristalica da pred sudovima preokrenu izborni rezultat "toliko ekstremni, da to nikada nije do sada viđeno".

"Srećom, Vrhovni sud je jednoglasno, odmah i potpuno odbacio te napore", rekao je Bajden.

Takođe je ponovio obećanje, dato tokom predizborne kampanje, da će biti predsednik svih Amerikanaca, bez obzira na to da li su glasali za njega i naglasio da je pred zemljom težak posao kada je reč o borbi protiv virusa i ekonomiji.

Dok je glasanje Elektorskog koledža tradicionalno formalnost - ove godine je imalo mnogo veći značaj zbog Trampovih nedokazanih tvrdnji o masovnim prevarama na izborima.

Mere bezbednosti su bile pojačane u nekim državama dok su Arizona, Džordžija, Mičigen, Nevada, Pensilvanija i Viskonsin - šest ključnih država u kojima je Bajden pobedio, a Tramp osporio rezultate - glasali za Bajdena i njegovu potpredsednicu Kamalu Haris. Elektori Nevade glasali su preko Zuma zbog pandemije koronavirusa. Glasanje elektora je nastavljeno u državama širom zemlje, a kada je došao red na Kaliforniju, glasovi 55 elektora iz te države su formalizovali Bajdenovu pobedu.

Glasanje elektroskog koledža u Nevadi, 14. decembra 2020.
Glasanje elektroskog koledža u Nevadi, 14. decembra 2020.

Šanse da bi glasanje elektora moglo da poništi Bajdenovu pobedu bile su skoro nepostojeće, a pošto Trampov pokušaj da na sudu promeni rezultat nije uspeo, blede i predsednikove nade da će moći da ostane na vlasti tako što će ubediti Kongres da ne prihvati glasove elektora na specijalnoj sednici 6. januara, i gotovo je sigurno da ni taj pokušaj - neće uspeti.

Međutim, aktuelni predsednik Donald Tramp i dalje tvrdi da je on pobedio. "Nije gotovo", rekao je Tramp za Foks njuz. Predsednik i dalje govori da je osvojio drugi mandat, uprkos tome što su desetine tužbi i žalbi njegovog tima na regularnost izbora odbijene pred sudovima širom SAD.

"Idemo dalje, još se vode mnogi postupci na lokalu. U nekim državama smo pokradeni, a dobili smo u Pensilvaniji, Mičigenu, u Džordžiji smo dobili sa velikom razlikom", kazao je Tramp.

Aktuelni predsednik Tramp je u nedelju ponovio tvrdnju da su predsednički izbori pokradeni.

Međutim, federalni i sudovi saveznih država odbacili su više od 50 tužbi Trampovog tima kojima se tražilo osporavanje rezultata u državama koje nose najviše elektora, a koje je osvojio Bajden.

Tužbu države Teksas protiv Pensilvanije, Mičigena, Džordžije i Viskonsina, kojom se osporavaju rezultati u te četiri države, je odbacio i Vrhovni sud. Ali, ni to nije bilo dovoljno za predsednika, koji ne odustaje od svoje verzije.

Samo mali broj republikanaca u Predstavničkom domu i skoro nijedan u Senatu nije priznao Bajdenovu pobedu, već su podržali Trampa.

Ako Elektorski koledž u ponedeljak potvrdi rezultat predsedničkih izbora, naredna potvrdda će se desiti 6. januara u Kongresu, što bi trebalo da bude kraj procesa, iako neki republikanci upozoravaju da mogu da upotrebe svoja ovlašćenja i pomognu Trampu.

Ipak, nijedan saziv Kongresa od 19. veka do danas nije preokrenuo rezultate izbora, a malo je verovatno da se to desi i sada budući da većinu u Predstavničkom domu imaju demokrate.

Šta je proces potvrde izbornih rezultata?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Ako se rezultati potvrde u Kongresu 6. januara, Bajdenova inauguracija biće 20. januara.

XS
SM
MD
LG