Linkovi

Izazovi u vezi sa vakcinom protiv Kovida 19 mogli bi biti skladištenje i distribucija


Vakcinu proizvedenu novom tehnologijom i zasnovanu na sintetičkim molekulima ribonukleinske kiseline potrebno je čuvati na temperaturi od -70 Celzijusa ili niže – vremenskim uslovima koji odgovaraju arktičkoj zimi. (Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration)
Vakcinu proizvedenu novom tehnologijom i zasnovanu na sintetičkim molekulima ribonukleinske kiseline potrebno je čuvati na temperaturi od -70 Celzijusa ili niže – vremenskim uslovima koji odgovaraju arktičkoj zimi. (Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration)

Značajan iskorak u kliničkom istraživanju koji su ostvarile kompanije "Fajzer" i "Bajontek" mnoge države stavile su pred problem rešavanja logističkih izazova distribucije - kada efikasnost vakcine protiv Kovida 19 bude zvanično potvrđena.

Naime, vakcinu proizvedenu novom tehnologijom i zasnovanu na sintetičkim molekulima ribonukleinske kiseline potrebno je čuvati na temperaturi od -70 Celzijusa ili niže – vremenskim uslovima koji odgovaraju arktičkoj zimi.

Sjajne vesti o mogućoj dostupnosti efikasne vakcine ukazuju i na potrebu da se doskoči izazovu skladištenja u hladnim uslovima. Biće nam potrebna podrška za to”, izjavio je Matidiso Moeti – regionalni direktor Svetske zdravstene organizacije za Afriku tokom godišnjeg ministarskog sastanka Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Nisku temperaturu trebalo bi da održe termo-izolacijske kutije u intervalu od oko deset dana na spoljašnjoj temperaturi do 25 stepeni Celzijusa, bez otvaranja, i 15 dana ukoliko bi se otvarale i ponovo ledile, saopštila je kompanija "Bajontek".

Ranije je saopšteno da se vakcina može očuvati u trajanju do pet dana ukoliko se za to koristi frižider.

Aleks Azar, američki sekretar za zdravstvo, izjavio je da bi Sjedinjene Države (koje sa "Fajzerom" imaju dogovor o distribuciji sto miliona doza vakcina) od kraja novembra mogle početi da dobijaju dvadeset miliona doza mesečno, ukoliko bi ta farmaceutska kompanija dobila odobrenje za njihovu registraciju u očekivanom terminu - do kraja meseca.

Evropska komisija, koja pregovara sa proizvođačima vakcina u ime država EU, trebalo bi da u sredu potpiše ugovor o obezbeđivanju 300 miliona doza vakcine.

Britanija, koja očekuje da će do kraja godine imati na raspolaganju 10 miliona doza vakcine, zatražila je od Nacionalne zdravstvene službe da od početka decembra bude spremna da primeni bilo koju vakcinu protiv Kovida 19

Evropski zdravstveni strtučnjaci ukazali su da mogu da doskoče izazovu skladištnja vakcine na niskim temperaturama.

"Distribucija neće propasti zbog logistike", izjavio je Frank Apel izvršni direktor Službe nemačkih pošta.

Apel je rekao da su sa farmaceutskim kompanijama i vladama razmatrani detalji - uključujući i potrebe za hlađenjem. Nemačke pošte raspolažu sa više od 180 lokacija širom sveta koje su prilagođene potrebama farmaceutske industrije u kojima osetljivi medicinski proizvodi mogu da se čuvaju i pakuju na različitim temperaturama.

Nemačke vlasti očekuju da će toj državi biti isporučeno 100 miliona doza vakcine. Zvanični Berlin planira da se osloni na vojsku koja bi pomogla distribuciju iz centara predviđenih za to.

Izvor blizak italijanskim vlastima rekao je agenciji Rojters da će i u toj zemlji vojska najverovatnije biti angažovana u svrhe distribucije i skladištenja.

Tedros Gebrejesus, direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) izjavio je da se nada da će vakcina protiv koronavirusa do kraja godine biti dostupna.

Gebrejesus je ocenio kao obećavajuće informacije o uspešnosti probne vakcine kompanije Fajzer – kao i da se očekuje još dobrih vesti.

Kao što smo i predvideli, vakcinu ćemo imati krajem ove godine. I Fajzerova prilično obećava” rekao je Gebrejesus na godišnjem ministarskom sastanku SZO.

Gebrejesus je ponovio apel Ujedinjenih nacija za pravičnu raspodelu doza vakcina kada budu dostupne.

Farmaceutska kompanija "Fajzer" i njen nemački partner "Bajontek" saopštile su u ponedeljak da klinička ispitivanja nisu pokazala ozbiljne probleme kada je reč o bezbednosti vakcine protiv koronavirusa.

Objavili su da je vakcina koju razvijaju efikasna u 90 odsto slučajeva - što podrazumeva da se od Kovida 19 nije razbolelo više od 8 osoba - od ukupno 94 koliko ih je primilo dve vakcine u razmaku od tri nedelje.

Proizvođači lekova ukazali su da su se podaci dobijeni u testiranjima pokazali uspešnim i da će tokom novembra u Sjedinjenim Državama zatražiti odobrenje za hitnu upotrebu vakcine.

XS
SM
MD
LG