Linkovi

Fajzer: Probna vakcina protiv koronavirusa efikasna u 90 odsto slučajeva


ARHIVA, ILUSTRACIJA - Proizvođač lekov ukazao da su se podaci dobijeni u testiranjima pokazali uspešnim i da će tokom novembra u SAD zatražiti odobrenje za hitnu upotrebu vakcine. (Foto: Reuters/Dado Ruvić)
ARHIVA, ILUSTRACIJA - Proizvođač lekov ukazao da su se podaci dobijeni u testiranjima pokazali uspešnim i da će tokom novembra u SAD zatražiti odobrenje za hitnu upotrebu vakcine. (Foto: Reuters/Dado Ruvić)

Farmaceutska kompanija "Fajzer" i njen nemački partner "Bajontek" saopštile su da klinička ispitivanja nisu pokazala ozbiljne probleme kada je reč o bezbednosti vakcine protiv koronavirusa.

Objavili su da je vakcina koju razvijaju efikasna u 90 odsto slučajeva - što podrazumeva da se od Kovida 19 nije razbolelo više od 8 osoba - od ukupno 94 koliko ih je primilo dve vakcine u razmaku od tri nedelje.

Objavljena stopa efikasnosti vakcine koju testiraju Fajzer i Bajontek daleko je veća od 50 procenata koju zahteva američka Uprava za hranu i lekove - kada je reč o vakcini protiv Kovida 19.

Te kompanije, međutim, nisu objavile precizne podatke o tome koliko se dobrovoljaca, koji su dobili vakcinu, razbolelo od koronavirusa.

Proizvođači lekova ukazali su da su se podaci dobijeni u testiranjima pokazali uspešnim i da će tokom novembra u Sjedinjenim Državama zatražiti odobrenje za hitnu upotrebu vakcine.

Ukoliko bude odobrena - broj doza vakcine će u početnoj fazi biti ograničen.

Još nije poznata dužina vremenskog perioda u kom bi vakcina mogla pružati zaštitu - ipak informacije koje su objavile te farmaceutske kuće ulivaju nadu da bi i vakcine drugih proizvođača biti efikasne, izvestila je agencija Rojters.

Albert Burla (Albert Bourla), predsednik i izvršni direktor kompanije Falzer, rekao je da je došao veliki dan za nauku i čovečanstvo.

Dostižemo značajnu prekretnicu u program razvoja vakcina i to u vreme kada je to najpotrebnije svetu. Kada je broj obolelih u porastu, bolnički kapaciteti nedovoljni za sve pacijente, a ekonomie u borbi da se otvore”, saopštio je Burla.

Fajzer će tražiti odobrenje za hitnu upotrebu vakcine za ljude starosne dobi od 18 do 65 godina. Da bi uspeo u tome – potrebno je da priloži podatke da su klinička istraživanja bila bezbedna za oko polovinu od ukupno 44.000 učesnika – što se očekuje krajem novembra.

Ushićen sam”, rekao je Bil Gruber jedan od visokopozicioniranih stručnjaka Fajzera angažoavan u ispitivianju.

Sjajan dan za javno zdravlje i mogućnost da nas sve izvuče iz okolnosti u kojima se sada nalazimo”, rekao je Gruber.

Američka vlada postigla je sporazum sa kompanijana Fajzer i Bajontek, vredan 1,6 milijardi dolara, o isporuci sto miliona doza vakcina tokom 2020. Sličan dogovorm postigli su i sa Evropskom unijom, Ujedinjenim Kraljevstvom, Kanadom i Japanom.

Da bi uštedele na vremenu – kompanije su počele proizvodnju vakcine čak i pre nego što je potvrđena njena efikasnost.

Očekuju da će do kraja godine proizvesti do 50 miliona doza što bi trebalo da bude dovoljno za zaštitu 25 miliona ljudi.

Istovremeno, Fajzer očekuje da će proizvesti 1,3 milijardi doza vakcine tokom 2021.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins ukupan broj obolelih od koronavirusa u svetu premašio pedeset miliona ljudi. U Sjedinjenim Državama obolela je skoro petina od tog broja, odnosno oko deset miliona ljudi, što ih svrstava među najpogođenije zemlje tim oboljenjem respiratornih organa.

XS
SM
MD
LG