Linkovi

Veliki rast infekcija Kovidom 19, blizu 10 miliona zaraženih u Americi


Red ispred lokacije za brzo testiranje na Kovid-19 u Majami Biču 7. novembra 2020.
Red ispred lokacije za brzo testiranje na Kovid-19 u Majami Biču 7. novembra 2020.

SAD su na pragu 10 miliona slučajeva Kovida-19, dok je u toku rast broja infekcija, veći nego u bilo kojoj dosadašnjoj fazi globalne pandemije.

Tokom prošle nedelje, SAD su registrovale u proseku više od 100.000 novih slučajeva dnevno, što je dva puta više dnevnih infekcija nego pre mesec dana. Svako dana, od koronavirusa u Americi umre oko 900 ljudi.

Najteže su pogođene države na srednjem zapadu, a stopa hospitalizacija u tom području je na rekordno visokom nivou.

Novoizabrani predsednik Džo Bajden u ponedeljak se sastao sa članovima svog kriznog štaba za koronavirus, dok se razmatraju mere koje će njegova administracija preduzeti u borbi protiv pandemije, kada stupi na dužnost u januaru.

Potpredsednik Majk Pens, koji predvodi tim aktuelne administracije za borbu protiv koronavirusa, takođe je zakazao sednicu svoje radne grupe za ponedeljak, prvi put od 20. oktobra.

Broj infekcija Kovidom 19 je znatno porastao i u drugim delovima sveta, uključujući Evropu, gde su neke vlade uvele stroge mere zatvaranja u pokušaju da spreče virus. Broj potvrđenih slučajeva u svetu je veći od 50 miliona, sa 1,2 miliona preminulih. 33 miliona ljudi se oporavilo.

Među zemljama sa najviše zaraženih po broju stanovnika tokom prošle nedelje su Češka Republika, Belgija, Francuska, Austrija i Italija.

Švajcarska je takođe visoko na toj listi a u nedelju je uputila više od 200 vojnih rezervista da pomognu bolnicama koje su preopterećene zbog broja pacijenata.

Građani sa zaštitnim maskama čekaju autobus u Barseloni, 23. oktobra 2020. Španija ima više od milion zaraženih koronavirusom i jedna je od najteže pogođenih zemalja Evrope.
Građani sa zaštitnim maskama čekaju autobus u Barseloni, 23. oktobra 2020. Španija ima više od milion zaraženih koronavirusom i jedna je od najteže pogođenih zemalja Evrope.

Portugal, još jedna teško pogođena zemlje, uvodi vanredne mere nove zabrane kretanja u večernjim satima u nekim delovima zemlje, počevši od ponedeljka.

U Poljskoj, zbog porasta slučajeva gradonačelnik Varšava je otkazao tradicionalni marš povodom Dana nezavisnosti, koji je trebalo da se održi u sredu.

Dok se nastavlja rad na razvoju vakcine za koronavirusa, gde mnoge kompanije sprovode klinička testiranja da bi proverile efikasnost i bezbednost, Argentina je najnovija zemlja koja je postigla dogovor sa firmom Astra Zeneka da kupi doze njene vakcine. Dogovoreno je da 22 miliona doza bude dostavljeno Argentini u prvoj polovini 2021.

XS
SM
MD
LG