Linkovi

Univerzitet Oksford: Treća doza AstraZeneke stvara jak imunitet protiv Kovida


Dosadašnja istraživanja pokazala su da je učinak vakcine AstraZeneka veći kada se druga doza daje nakon dvanaest – umesto posle četiri nedelje. (Foto: Courtesy image)
Dosadašnja istraživanja pokazala su da je učinak vakcine AstraZeneka veći kada se druga doza daje nakon dvanaest – umesto posle četiri nedelje. (Foto: Courtesy image)

Treća doza vakcine “Oksford – AstraZeneka” proizvodi snažan imunološki odgovor protiv Kovida 19, saopštili su medicinski stručnjaci sa Univerziteta Oksford.

Ta naučna institucija, u saradnji sa farmacetuskom kompanijom AstraZeneka, razvila je istoimenu vakcinu protiv koronavirusa.

Ukazali su i da za sada nema potvrda da je imunizacija dodatnom dozom potrebna – posebno imajući u vidu nestašice vakcina u pojedinim zemljama.

Studija Univerziteta Oksford pokazala je da treća doza vakcine pojačava imunološki odgovor antitela, dok se imunizacija sledećom može odložiti do 45 nedelja nakon prethodne i takođe doprinosi jačanju imuniteta.

Endrju Polard, direktor “Oksford vakcina grupe” izjavio je da je potrvđeno da vakcina koju je razvila pruža zaštitu od aktuelnih varijanti koronavirusa tokom dužeg vremenskog perioda što, kako je ukazao, znači da dodatne doze vakcina možda neće biti potrebne.

"Potrebno je da budemo u poziciji u kojoj bismo mogli dati dodatne doze ukoliko se ispostavi da je to neophodno – ali trenutno nemamo nijedan dokaz da bi to mogao biti slučaj. U ovom trenutku veliki broj građana Velike Britanije su kompletno imunizovani. Tako da davanje trećih doza, dok pojedine države još ne raspolažu vakcinama protiv koronavirusa, nije prihvatljivo”, zaključio je Polard.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da je učinak vakcine AstraZeneka veći kada se druga doza daje nakon dvanaest – umesto posle četiri nedelje.

Istraživanje je sprovedeno nad trideset dobrovoljaca koji su u periodu kasnijem od četiri nedelje imunizovani drugom dozom vakcine i njih 90 koji su primili treću dozu. Učesnici nisu bili stariji od 55 godina.

Kako ukazuje agencija Rojters istraživanje ublažava zabrinutosti da vakcine proizvođača AstraZeneka i Džonson i Džonson gube na snazi ukoliko je potrebna imunizacija dodatnim dozama – usled rizika da telo neće proizvesti dovoljno jak imunu reakciju na koronavirus.

"Bilo je zabrinutosti da AstraZeneka neće moći da se koristi u režimu vakcinacije dodatnim dozama – što definitivno nije ono na šta podaci ukazuju", izjavila je autorka studije Teresa Lemb sa oksfordskog Instituta Džener.

Britanske vlasti saopštile su da razmatraju planove za jesenju kampanju vakcinacije u državi u kojoj je tri petine odraslih kompletno imunizovano vakcinom protiv Kovida 19.

XS
SM
MD
LG