Linkovi

Da li mogu da se kombinuju vakcine protiv Kovida 19?


Ilustracija (AP/Peter Hamlin)
Ilustracija (AP/Peter Hamlin)

Da li mogu da se kombinuju vakcine protiv Kovida 19, koje se daju u dve doze?

To je verovatno bezbedno i delotvorno, ali istraživači i dalje prikupljaju podatke da bi bili sigurni.

Vakcine protiv Kovida koje su odobrene širom sveta razvijene su da stimulišu imuni sistem da prozivodi antitela koja se bore protiv virusa, doduše na različite načine, objašanjava doktorka Kejt O’Brajan, direktorka odseka za vakcine u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO).

“Na osnovu principa delovanja vakcina, mislimo da će njihovo kombinovanje dati rezultate", istakla je O’Brajan.

Naučnici na Univerzitetu Oksford u Velikoj Britaniji testiraju kombinacije vakcina, koje se daju u dve doze, kompanija Astra Zeneka, Moderna, Novavaks i Fajzer-Bajontek. U Španiji i Nemačkoj su u toku manja klinička istraživanja.

"Jednostavno su nam potrebni dokazi za svaku od tih kombinacija", kazala je O’Brajan.

Za sada, ograničeni podaci sugerišu da je bezbedno i efikasno dati Fajzerovu vakcinu posle doze Astra Zenekine. U toj kombinaciji, po svemu sudeći, postoji neznatno veća verovatnoća privremenih neželjenih efekata kao što su bolovi u mišićima i drhtavica.

Mogući razlog je zato što kombinovanje različitih vakcina može često da podstakne snažniji imuni odgovor, kaže Lorens Jang, virusolog na Univerzitetu Vorvik u Velikoj Britaniji.

Zdravstveni zvaničnici pojedinih država već sugerišu da se kombinuju vakcine u određenim slučajevima.

Nakon što je vakcina Astra Zeneke bila povezana sa izuzetno retkim krvnim ugrušcima, mnoge evropske zemlje kao što su Nemačka, Francuska i Španija preporučile su građanima da za drugu dozu prime Fajzerovu ili Moderninu vakcinu.

U Britaniji i Kanadi, zvaničnici kažu da bi građani trebalo da prime drugu dozu iste vakcine ako je to moguće. Ljudima koji su primili prvu dozu Astra Zenekine vakcine, preporučuje se da prime drugu dozu različite vakcine samo ako imaju problema sa zgrušavanjem krvi ili su u većoj opasnosti da razviju krvne ugruške.

XS
SM
MD
LG