Linkovi

Džonson i Džonson mora da baci milione doza vakcine


Džonson i Džonson u aprilu je obustavio proizvodnju svoje vakcine za Kovid-19 u fabrici u Baltimoru, gde su se njeni sastojci pomešali sa sastojcima Astra Zenekine vakcine.
Džonson i Džonson u aprilu je obustavio proizvodnju svoje vakcine za Kovid-19 u fabrici u Baltimoru, gde su se njeni sastojci pomešali sa sastojcima Astra Zenekine vakcine.

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) saopštila je u petak da kompanija Džonson i Džonson (J&J) mora da baci milione doza svoje vakcine za Kovid-19, proizvedene u fabrici u Baltimoru u kojoj su otkriveni brojni problemi. FDA je, ipak, dozvolila upotrebu miliona drugih doza vakcine J&J.

Dva izvora rekla su za agenciju Rojters da je agencija dozvolila upotrebu oko 10 miliona doza. Njujork tajms prenosi da će morati da bude bačeno blizu 60 miliona doza, pozivajući se na osobe upoznate sa situacijom.

Bez otkrivanja ili potvrde broja doza, FDA je saopštila da je odobrila upotrebu dve serije vakcina, da nekoliko drugih više nije za upotrebu, a da se procenjuje stanje još nekoliko serija.

Agencija je saopštila da još nije spremna da dozvoli fabrici Imerdžent Bajo Solušns (Emergent BioSolutions) da počne da proizvodi vakcinu Džonson i Džonson. Američke vlasti u aprilu su zaustavile proizvodnju te vakcine u fabrici u Baltimoru.

Jedan izvor rekao je za Rojters da se očekuje da doze Džonson i Džonson vakcine budu izvezene drugim zemljama, da su već u ampulama i spremne za upotrebu.

Zabrinutost u pogledu bezbednosti Džonson i Džonson vakcine, zajedno sa sve manjom potražnjom za vakcinama u SAD generalno, usporili su upotrebu ove vakcine koja se daje u jednoj dozi. Skoro polovina 21 miliona doza proizvedenih u SAD i dalje nije iskorišćena.

FDA navodi da njena odluka omogućava da se vakcine J&J koriste u SAD ili izvoze. Agencija je navela da proizvodjač lekova i kompanija Imerdžent moraju da se dogovore da dele relevantne informacije o proizvodnji doza sa regulatorima zemalja gde se vakcina isporučuje.

Kompanija Džonson i Džonson potvrdila je da je FDA dozvolila upotrebu dve serije ali nije komentarisala izveštaje da treba da odbaci 60 miliona doza.

FDA nije želela da dodatno komentariše posle objavljivanja saopštenja.

ARHIVA - Vakcine Džonson i Džonson u Albanskom islamskom kulturnom centru u Njujorku gde je otvorena lokacija za vakcinisanje, 8. aprila 2021.
ARHIVA - Vakcine Džonson i Džonson u Albanskom islamskom kulturnom centru u Njujorku gde je otvorena lokacija za vakcinisanje, 8. aprila 2021.

Proizvodnja vakcine Džonson i Džonson je zaustavljena posle otkrića da su sastojci Astra Zenekine vakcine za Kovid 19 takođe proizvođene u istoj fabrici, kontaminirale jednu seriju vakcina Džonson i Džonson. Astra Zenekina vakcina se više ne proizvodi u toj fabrici.

Inspekcija FDA je takođe otkrila dugu listu sanitarnih problema i loše proizvodne prakse u fabrici Imerdžent.

Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je u peteak da serije vakcine Džonson i Džonson protiv Kovida-19, proizvedene za Evropu u vreme kada su u Baltimoru otkriveni problemi u fabrici, neće biti korišćene iz predostrožnosti.

Agencija nije saopštila koliko je doza pogođeno ali Rojters javlja da je reč o milionama doza, zbog čega će za Džonson i Džonson biti teže da ispuni cilj da isporuči 55 miliona doza Evropi do kraja juna.

XS
SM
MD
LG