Linkovi

Studija: Vakcina kompanije Novavaks efikasna u 90 odsto slučajeva


Novavaks je saopštila da je u trećoj fazi kliničkih ispitivanja njena vakcina protiv Kovida-19 pokazala efikasnost od 89,3 odsto (Foto: STRF/STAR MAX/IPx)
Novavaks je saopštila da je u trećoj fazi kliničkih ispitivanja njena vakcina protiv Kovida-19 pokazala efikasnost od 89,3 odsto (Foto: STRF/STAR MAX/IPx)

Američka biotehnološka kompanija Novavaks (Novavax) objavila je u ponedeljak da rezultati faze 3 kliničkih ispitivanja pokazuju da je njena vakcina protiv Kovida-19 efikasna u više od 90 odsto slučajeva u sprečavanju bolesti i da pruža dobru zaštitu od različitih sojeva virusa.

U saopštenju kompanije navodi se da je u studiji učestvovalo 29.960 učesnika sa 119 lokacija u SAD i Meksiku, sa naglaskom na uključivanje predstavnika što različitijih zajednica i demografskih grupa najteže pogođenih bolešću.

Dok je potražnja za vakcinama protiv Kovida dramatično opala, potreba za više vakcina širom sveta i dalje je velika, budući da mnoge zemlje u razvoju tek pokreću programe vakcinacija ili ih još nisu započele.

Vakcina Novavaks, koja se lako transportuje i čuva, trebalo bi da odigra značajnu ulogu u povećanju zaliha vakcina u zemljama u razvoju. U intervjuu za agenciju Asošijeted pres, direktor Novavaksa Stenli Erk izjavio je:

"Mnoge od naših prvih doza biće poslate zemljama sa malim i srednjim primanjima, i to je naš početni cilj".

Glavni savetnik Bele kuće za pandemije dr Entoni Fauči izjavio je za Vašington post da je vakcina "zaista veoma impresivna", rekavši da je na istoj ravni sa najefikasnijim vakcinama razvijenim tokom pandemije.

"Veoma je važno za svetsku populaciju da ima visoko efikasnu vakcinu koja se u ispitivanjima pokazala veoma dobrom i bezbednom", ponovio je Fauči.

Kompanija planira da podnese zahtev za dozvolu od regulatora u trećem tromesečju ove godine, kada se završe finalne faze procesa kvalifikacije i potvrde da su svi standardi sa aspekta hemijskog sastava, proizvodnje i kontrole - zadovoljeni.

Nakon što dobije dozvolu regulatornih tela, Novavaks najavljuje da je na putu da ostvari proizvodni kapacitet od 100 miliona doza mesečno do kraja trećeg tromesečja, i 150 miliona doza mesečno do kraja 2021.

XS
SM
MD
LG