Linkovi

Hiljade posetilaca na hevi metal festivalu u Britaniji - prvom od početka pandemije


Trodnevni festival koji se održava u centralnoj Engleskoj, jedan je u nizu takozvanih probnih događaja da bi se utvrdilo mogu li se nastaviti masovna okupljanja građana bez rizika za ponovno razbuktavanje pandemije. (Foto: AP/Joe Giddens)

Hiljade ljubitelja hevi metal muzike okupile su se u Velikoj Britaniji na prvom festivalu organizovanom u toj zemlji od početka globalne pandemije koroanvirusa.

Oko 10.000 ljudi, što iznosi desetinu posetilaca "Download Festival" u parku Donington u redovnim okolnostima, prati nastupe bendova Frenk Carter & The Rattlesnakes, Enter Shikari i Bullet for My Valentine, izvestila je agencija Asošijeted pres.

Trodnevni festival koji se održava u centralnoj Engleskoj, jedan je u nizu takozvanih probnih događaja da bi se utvrdilo mogu li se nastaviti masovna okupljanja građana bez rizika za ponovno razbuktavanje pandemije.

Svi učesnici festivala testirali su se na Kovid 19 pre tog događaja i nisu u obavezi da nose maske ili poštuju pravila fizičkog distanciranja.

Endi Koping, promoter festivala, rekao je da je taj muzički događaj obeležila euforija – uprkos vlažnim i kišnim vremenskim uslovima koji su ga obeležili.

Aleksandar Majlas, jedan od posetilaca, uveren je da kiša i blato ne mogu pokvariti tu manifestaciju.

Na neki način to stvari čini još boljim. Neverovatno je kako ovakve stvari zbližavaju ljude. U društvu ste brojnih istomišljenika - divnih ljudi. Sve je savršeno i odlično ćemo se provesti”, kaže ovaj česti posetilac muzičkih festivala.

Od posledica Kovida 19 u Britaniji preminulo je skoro 128.000 ljudi što je najviše u Evropi. Tamošnja vlada odložila je ublažavanje ili ukidanje mera za suzbijanje pandemije što je prvobitno bilo zakazano za 21. jun – zbog porasta broja slučajeva novoobolelih.

Cilj zdravstvenih radnika je da svi građani stariji od 18 godina prime prvu dozu vakcine do 19. jula, kao i da stariji od 50 godina budu potpuno vakcinisani.

Inače, polufinale Evropskog prvenstva u fudbalu, takmičenja koje se trenutno igra u jedanaest zemalja domaćina, igraće se na stadionu Vembli u Londonu pred 40.000 navijača – što predstavlja polovinu kapaciteta tog sportskog objekta.

Takođe, planira se odobravanje prisustva 15.000 navijača za praćenje finala u obe konkurencije na teniskom turniru u Vimbldonu 10. i 11. jula.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG