Linkovi

Istraživanje: Skoro četvrtina pacijenta ima simptome "produženog Kovida"


ARHIVA - Posetioci u zabavnom parku Dizneliend u Anahajmu u Kalifroniji, 30. aprila 2021. (Foto: AP)
ARHIVA - Posetioci u zabavnom parku Dizneliend u Anahajmu u Kalifroniji, 30. aprila 2021. (Foto: AP)

Najnovije istraživanje u SAD otkrilo je da je skoro 25 odsto osoba koje su preležale Kovid 19 imalo nove zdravstvene probleme dugo posle svoje inicijalne dijagnoze.

Neprofitna grupa "Fer Helt" (FAIR Health) analizirala je dva miliona slučajeva prijavljenih kompanijama za zdravstveno osiguranje između februara 2020. i februara ove godine. Studija je otkrila da su najučestaliji problemi od takozvanog "produženog Kovida" bol, teškoće sa disanjem, visok krvni pritisak, povišeni noivo holesterola i umor.

Nove zdravstvene tegobe javljale su se kod pacijenata svih uzrasta, uključujući i decu, pa čak i one obolelele od Kovida koji nisu imali nikakve simptome. Istraživanje je utvrdilo da je 19 odsto tih asimptomatičnih pacijenata imalo simptome "produženog Kovida", a da se taj broj povećao na 27 odsto kod onih koji su imali blage ili umerene simptome, ali bez hospitalizacije, i čak 50 odsto kod onih koji su završili u bolnici.

Druge tegobe otkrivene u studiji su: gastroenterološki simptomi, poremećaji u radu srca i problemi sa mentalnim zdravljem, kao što su depresija i anksioznost.

CDC upozorava na delta varijantu

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u utorak su označili delta varijantu koronavirusa koja izaziva Kovid 19 “oblikom koji zabrinjava”.

Stručnjaci za zdravlje navode da je ta varijanta, prvo otkrivena u Indiji, znatno više zarazna i može da izazove teške simptome, uključujući bolove u stomaku, mučninu, povraćanje, gubitak apetita, sluha i bolove u zglobovima. Delta varijanta se proširila na najmanje 74 zemlje sveta, a pre svega u Velikoj Britaniji, gde je preuzela primat u odnosu na alfa varijantu, koja je prvo otkrivena upravo na ostrvu.

CDC tvrdi da je dalta varijanta koronavirusa odgovorna za 10 odsto svih novih slučajeva Kovida 19 u SAD od 5. juna, a stručnjaci su zabrinuti da da bi mogla da dodvede do novog talasa infekcija, usled usporavanja tempa vakcinacije. Prema najnovijoj studiji koja je ove nedelje objavljena u časopisu Lanset (The Lancet), dve doze vakcine protiv Kovida koju je razvio Fajzer su 79 odsto efikasne protiv delta varijante, dok su dve doze Astra Zeneka vakcine efikasne 60 odsto

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je delta varijantu zabrinjavajućom prošlog meseca.

Njujork i Kalifornija ukidaju restrikcije

A dok je u SAD, prema Centru za prikupljanje podataka Univerziteta Džons Hopkins, ovih dana broj smtnih slučajeva od Kovida 19 prevazišao 600 hiljada, dve države sa ogromnim brojem stanovnika - Njujork i Kalifornija, proslavljaju prekretnice u dugoj borbi protiv pandemije.

Vatromet je osvetlio nebo iznad ćuvene Njujorške luke u utorak uveče, nekoliko sati pošto je guverenr te države Endrju Kuomo ukinuo skoro sve restrikcije u vezi sa Kovidom 19 za poslovna i društvena okupljanja, u trenutku kada je više od 70 odsto odraslih stanovnika države Njujork primilo bar jednu dozu vakcine.

Kuomov kolega iz Kalifornije Gevin Njusom iskoristio je događan u zabavnom parku Universal Studios u Holivudu da najavi zvaničan kraj restrikcija u vezi sa koronavirusom, uključujući i ograničenja na okupljanja unutra i ukidanje obaveznog nošenja maske.

XS
SM
MD
LG