Linkovi

Bela kuća se fokusira na vakcinaciju mlađih Amerikanaca


Gužva na plaži L strit u Bostonu, 5. juna 2021.
Gužva na plaži L strit u Bostonu, 5. juna 2021.

Više od 70% Amerikanaca starijih od 30 godina dobilo je bar jednu dozu vakcine protiv Kovida-19, saopštila je Bela kuća, iako se čini da predsednik Džo Bajden neće uspeti da ostvari cilj da isti procenat svih odraslih Amerikanaca bude vakcinisan do 4. jula. Jedan zvaničnik Bele kuće rekao je da je Bajdenova administracija naglasak stavila na vakinisanje mlađih Amerikanaca, uzrasta između 18 i 26 godina.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ustanovili su da su mlađi Amerikanci manje skloni da se vakcinišu protiv Kovida-19 nego stariji Amerikanci.

Federalna zdravstvena agencija je objavila izveštaj u kome se vidi da je samo 38% odraslih između 18 i 29 godina, primilo najmanje jednu dozu vakcine do 22. maja, u poređenju sa 80% građana starijih od 65 godina.

Takođe je ustanovljeno da je procenat Amerikanaca starih između 18 i 29 godina, koji su vakcinisani između 19. aprila, kada su sve kategorije odraslih Amerikanaca počele da se vakcinišu, i 22. maja, opao sa 3,6% nedeljno na 1,7 odsto nedeljno.

U drugoj studiji CDC-a, skoro polovina od 2.726 Amerikanaca starih između 18 i 39 godina izjavila je ili da nije sigurna da li će se vakcinisati ili ne planira da se vakciniše.

Oko 40% mlađih odraslih Amerikanaca kaže da veruje da druge kategorije stanovništva treba da se vakcinišu pre nego oni, dok oni koji razmišljaju da se vakcinišu to objašnjavanju željom da nastave redovne društvene aktivnosti ili spreče da zaraze druge ljude.

Bela kuća je u utorak takoše saopštila da je ispunjavanje Bajdenovog cilja o vakcinaciji manje važno od tempa ponovnog otvaranja zemlje, koji je nadmašio čak i interne projekcije, budući da je ubedljiva većina građana iz najranjivijih kategorija u potpunosti vakcinisan a broj zaraženih i smrtnih slučajevi su na najnižem nivou od ranih dana pandemije.

​Kubanska vakcina

Kuba je u ponedeljak objavila da se njena vakcina iz tri doze, nazvana Abdala, pokazala 92% efikasnom u kasnoj fazi kliničkih testiranja na ljudima.

Ulice Havane, 15. juna 2021. Broj smrtnih slučajeva od Kovida na Kubi je u porastu ali je zemlja saopštila da je vakcina koju razvija 92% efikasna u zaštiti.
Ulice Havane, 15. juna 2021. Broj smrtnih slučajeva od Kovida na Kubi je u porastu ali je zemlja saopštila da je vakcina koju razvija 92% efikasna u zaštiti.

Kuba je objavila i da je još jedna vakcina koju su proizveli njeni naučnici, Soberana 2, efikasna 62% posle samo dve od tri doze. Broj infekcija Kovidom-19 na Kubi je najveći od početka pandemije, zbog pojave novih, zaraznijih sojeva virusa. Na ostrvu je ukupno potvrđeno 169.365 infekcija i 1.170 smrtnih slučajeva.

Filipini

Na Filipinima, predsednik Rodrigo Duterte zapretio je da će uhapsiti svakoga ko odbije da se vakciniše protiv Kovida-19.

“Zemlja se suočava sa krizom", rekao je Duterte u govoru koji je prenosila nacionalna televizija. “Frustriran sam od Filipinaca koji ne slušaju vladu".

Arhipelag na Pacifiku ima više od 1,3 miliona potvrđenih slučajeva zaraze i 23.749 smrtnihi slučajeva. Kampanja vakcinacije je spora, uz nedovoljne zalihe vakcina i izveštaje o slabom odzivu u klinikama za vakcinaciju u prestonici Manili.

Novi rast slučajeva u Kolumbiji

Broj umrlih od Kovida u Kolumbiji je prešao 100.000, dok je u toku novi talas infekcija što je dovelo do nekoliko nedelja antivladinih protesta.

Policija koristi vodene topove na demonstracijama protiv vlade predsednika Ivana Dukea u Bogoti, 9. juna 2021.
Policija koristi vodene topove na demonstracijama protiv vlade predsednika Ivana Dukea u Bogoti, 9. juna 2021.

Južnoamerička nacija ima više od 3,9 miliona zaraženih Kovidom 19, dok od proleća u proseku ima više od 500 smrtnih slučajeva dnevno, prema podacima vladinih zdravstvenih zvaničnika koje prenosi Vašington post. Zemlja je u ponedeljak prijavila rekordnih 648 smrtnih slučajeva.

Broj ukupnih infekcija koronavirusom širom sveta je sada veći od 178,7 miliona slučajeva, dok je broj smrtnih slučajeva veći od 3,8 miliona, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins. SAD su imale najviše slučajeva zaraženih na svetu - 33,5 miliona, kao i najviše smrtnih slučajeva - 602.092.

XS
SM
MD
LG