Linkovi

Kovid u Americi: Manje od 300 preminulih dnevno, skoro 150 miliona potpuno vakcinisanih


Oko 45 odsto američkih građana u potpunosti je vakcinisano, dok je više od 53 odsto njih primilio jednu dozu vakcine. (Foto: REUTERS/Brendan McDermid)
Oko 45 odsto američkih građana u potpunosti je vakcinisano, dok je više od 53 odsto njih primilio jednu dozu vakcine. (Foto: REUTERS/Brendan McDermid)

Broj preminulih od koronavirusa u Sjedinjenim Državama na dnevnom nivou prvi put je manji od 300 od početka globalne pandemije marta 2020.

Istovremeno, masovnom kampanjom vakcinacije u ponedeljak se stiglo nadomak brojke od 150 miliona potpuno imunizovanih američkih građana, izvestila je agencija Asošijeted pres.

Inače, Kovid 19 je tokom 2020. bio među tri najučestalija uzroka smrti u Sjedinjenim Državama – iza srčanih bolesti i raka, pokazuju podaci Centara za za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Sada se, međutim, nalazi daleko iza drugih uzročnika smrti poput, nesreća ili pak bolesti disajnih organa.

Ukupan zvaničan broj preminulih od posledica koroanvirusa u SAD-u premašio je 600.000 – dok je u svetu život izgubilo 3.9 miliona ljudi – a veruje se u oba slučaja da su te brojke veće.

Oko 45 odsto američkih građana u potpunosti je vakcinisano, dok je više od 53 odsto njih primilio jednu dozu vakcine.

Dnevni prosek novoobolelih u SAD iznosi 11.400 nasuprot više od četvrtine miliona građana koliko je iznosio početkom januara. Prosečan dnevni broj smrtnih slučajeva smanjen je na oko 293 – pošto je sredinom januara iznosio 3.400, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

Država Njujork najviše je pretprela na vrhuncu pandemije u proleće 2020. Guverner Endrju Kuomo objavio je da je deset osoba preminulo u ponedeljak od posledica Kovida. Dnevni broj smrtnih slučajeva na vrhuncu pandemije iznosio je 800.

XS
SM
MD
LG