Linkovi

Ukrajinske trupe ušle u Herson, Zelenski poručio: Ovo je istorijski dan


Slavlje na trgu Majdan, u Kijevu, posle oslobađanja Hersona (Foto: Genya SAVILOV / AFP)
Slavlje na trgu Majdan, u Kijevu, posle oslobađanja Hersona (Foto: Genya SAVILOV / AFP)

KIJEV - Stanovnici Hersona pozdravili su u petak ukrajinske trupe koje su ušle u grad nakon što je Rusija napustila jedinu regionalnu prijestonicu koju je osvojila od početka invazije u februaru, prenosi agencija Rojters.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su specijalne jedinice oružanih snaga već u Hersonu i poručio da je to istorijski trenutak.

"Danas je istorijski dan. U procesu smo vraćanja Hersona", rekao je Zelenski u video obraćanju i dodao da su ostale ukrajinske snage stacionirane na prilazima gradu.

Generalštab ukrajinskih oružanih snaga objavio je na Fejsbuku da su ukrajinske jedinice stigle do zapadne obale reke Dnjepar u nekim delovima Hersonske oblasti.

Rusija je saopštila da je povukla 30.000 trupa preko reke Dnjepar i da nije izgubila ni jednog vojnika, dok Ukrajinci tvrde da je povlačenje bilo haotično, da su Rusi skidali uniforme, a da su se neki udavili dok su pokušavali da pobegnu.

Na snimcima na internetu, čiju autentičnost je potvrdio Rojters, vidi se kako desetine Ukrajinaca pozdravaljaju prve ukrajinske vojnike koji su stigli do glavnog gradskog trga. Ukrajinska vojna obaveštajna agencija saopštila je da se Herson vraća pod ukrajinsku kontrolu i naredila preostalim ruskih vojnicima da se predaju ukrajinskim trupama koje su ušle u grad.

Dok su ukrajinske snage napredovale posle jednog od najbržih i najporaznijih ruskih povlačenja od izbijanja rata, stanovnici okolnih sela opisivali su život pod okupacijom ruskih snaga koje optužuju da su ubijali seljane i pljačkali njihove domove.

U selu Blahodatne, 20 kilometara severno od Kersona, ukrajinske trupe zauzimale su pozicije na kojiima su prethodno bili ruski vojnici.

Rojters nije mogao da iz nezavisnih izvora potvrdi puni obim napretka Ukrajinaca niti sudbinu ruskih vojnika koji se nisu povukli. Serhij Klan, član ukrajinskkog regionalnog saveta Hersona, rekao je da je regionalna prijestonice gotovo u potpunosti pod kontrolom ukrajinskih snaga, a da je ukrajinska zastava podignuta iznad opštinske zgrade.

Klan je ustvrdio da se veliki broj ruskih vojnika udavio u rijeci dok su pokušavali da pobjegnu, a da su drugi obukli civilnu odjeću. Takođe je savjetovao stanovnike da ne napuštaju svoje domove dok traje potraga za preostalim ruskim trupama.

Život u okupiranom Hersonu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

Natalija Humenjuk, portparolka ukrajinske južne vojne komande, rekla je da se ruski vojnici "oblače u civilnu odjeću nedeljama" što, kako je navela, znači "da se ne može isključiti sabotaža".

Rusko ministarstvo odbrane prethodno je saopštilo da je završilo povlačenje sa zapadne obale reke Dnjepar, gde se nalazi grad Herson, samo dva dana nakon što je Moskva najavila odlazak trupa.

"Nije ostavljen ni jedan deo vojne opreme ili oružje na desnoj obali. Svi ruski vojnici su prešli na levu obalu", dodaje se u saopštenju, uz tvrdnju da nije stradao ni jedan vojnik.

Proruski ratni blogeri naveli su u četvrtak veče da su ukrajinske snage napale ruske trupe dok su prelazile reku. Rusko ministarstvo saopštilo je da su Ukrajinci pogodili prelaze preko Dnjepra pet puta tokom noći američkim raketnim sistemima HIMARS.

Zgrada vrtića oštećena je u ruskom granatiranju Hersona, novembar 2022.
Zgrada vrtića oštećena je u ruskom granatiranju Hersona, novembar 2022.

Ponovno osvajanje Hersona, čije je predratno stanovništvo bilo 280.000, moglo bi Ukrajini da otvori put za zalihe i trupe, da pokušaju da povrate drugu izgubljenu teritoriju na jugu, uključujući Krim.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak rekao je da su ruske trupe postavile mine širom Hersona dok su se povlačile kako bi ga pretvorile u „grad smrti“ i predvideo da će ga granatirati nakon premeštanja preko reke Dnjepar.

Sa ovih novih pozicija, Kremlj bi mogao da pokuša da eskalira rat, za koji američke procene pokazuju da su stradale desetine hiljada civila i stotine hiljada vojnika.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio je povlačenje trupa iz Hersona i obližnjih oblasti u sredu nakon što je njegov najviši general u Ukrajini izvestio da je gubitak ruta snabdevanja tokom kontraofanzive Ukrajine na jugu učinio odbranu „uzaludnom“.

Ukrajinski zvaničnici su donekle ublažili skepticizam oko toga da li Rusi zaista odlaze ili pokušavaju da zarobe ukrajinske vojnike.

„Neprijatelj nije imao drugog izbora osim da pobegne“, rekao je načelnik oružanih snaga Zalužni, jer je ukrajinska vojska uništila sisteme snabdevanja i poremetila lokalnu vojnu komandu Rusije.

Aleksandar Hara, iz Kijevskog istraživačkog centra Centar za odbrambene strategije, ponovio je te zabrinutosti, rekavši da se i dalje plaši da bi ruske snage mogle da unište branu uzvodno od Hersona i da poplave prilaze gradu. Bivši ukrajinski diplomata je takođe upozorio na mine i druge moguće opasnosti.

Bio bih iznenađen da Rusi nisu pripremili nešto, neka iznenađenja za Ukrajinu“, rekao je Hara.

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji je pre nešto više od mesec dana slavio aneksiju Hersona i još tri ukrajinska regiona i obećao da će ih braniti na bilo koji način, nije komentarisao povlačenje. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se nije promenio status anektiranih regiona.

Naglasio je da je odluku o povlačenju donelo ministarstvo odbrane, a na pitanje novinara da li je Putin time ponižen odgovorio je "Ne".

Stanovnik Hersona, Konstantnin, ispričao je kako sada deluje grad.

„Čini se da je život u gradu stao. Svi su negde nestali i niko ne zna šta će dalje biti“.

On je rekao da su ruske zastave nestale sa gradskih upravnih zgrada i da nema tragova ruskog vojnog osoblja koje se ranije uselilo u stanove evakuisanih stanovnika. Ruska državna novinska agencija Tass javila je da će hitne službe poput policajaca i medicinskih radnika otići zajedno sa poslednjim ruskim trupama.

Uslovi za život u Hersonu su, međutim, užasni. Nema struje, grejanja, interneta, bezinske pumpe su zatvorene, nema goriva. Nema lekova za obolele od raka i dijabetesa. U ukrajinskim medijskim izveštajima navodi se da su Rusi digli u vazduh lokalni televizijski centar, neke od stubova za mobilne telefone i energetsku infrastrukturu.

XS
SM
MD
LG