Linkovi

Ključni američki zakonodavci obećavaju nastavak pomoći Ukrajini


Stanovnici pored uništene kuće nakon ruskog raketnog napada na Časiv Jar, 27. novembar 2022.
Stanovnici pored uništene kuće nakon ruskog raketnog napada na Časiv Jar, 27. novembar 2022.

Članovi Republikanske stranke, koji će u januaru preuzeti vodeće pozicije u Predstavničkom domu, obećali su u nedjelju da će Kongres nastaviti vojno da podržava Ukrajinu u devetomjesečnoj borbi protiv Rusije, uz napomenu da će biti više nadzora nad pomoći prije nego što ona bude poslata za Kijev.

Kongresmeni Majkl Mekol iz Teksasa i Majk Tarner iz Ohaja, vjerojatno ključni zvaničnici koji će nadzirati nove pakete pomoći Ukrajini, naveli su u emisiji televizije ABC "This Week" da će dvostranačka, republikanska i demokratska, podrška Ukrajini biti nastavljena, iako postoje i zvaničnici na obje strane koji povodom toga izražavaju nezadovoljstvo.

Tarner, vjerojatno novi predsjedavajući Odbora za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma, rekao je:

“Pobrinućemo se da dobiju ono što im je potrebno. Imaćemo dvostranačku podršku”.

Mekol, vjerojatni lider Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma, rekao je:

"Ako im damo ono što trebaju, oni pobjeđuju".

Ipak, Mekol je naveo i da će postojati razlike pri razmatranju pomoći Ukrajini u odnosu na prethodni mandat, kada su većinu imale demokrate:

"Činjenica je da ćemo osigurati više nadzora, transparentnosti i odgovornosti. Nećemo ispisati blanko ček".

Rusija je preko vikenda nastavila granatiranje ukrajinskih gradova, dok ukrajinske službe nastoje da poprave električnu i vodovodnu mrežu, te sistem grijanja, koji su oštećeni u proteklim sedmicama. Dio Ukrajinaca struju ima samo nekoliko sati dnevno - ili je uopšte nema.

U subotu, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski bio je domaćin samita povom 90 godina od Holodomora, odnosno Velike gladi, koju je tokom zime 1932-1933 organizovao Jozef Staljin i tokom koje je umrlo i do osam miliona Ukrajinaca.

Zelenski je tom prilikom obećao da će Ukrajina, uz već postojeći progam izvoza žitarica u skladu sa sporazumom kojem su posredovali UN i Turska, slati hranu u zemlje koje su najviše pogođene glađu i sušom. Prema njegovima riječima, kroz tu inicijativu će do kraja proljeća iz ukrajinskih luka krenuti najmanje 60 brodova sa žitaricama prema zemljama poput Etiopije, Sudana, Somalije, Jemena i drugih.

Neke od informacija u ovom tekstu dobijene su od Radija Slobodna Evropa, AP-a, Rojtersa i AFP-a.
XS
SM
MD
LG