Linkovi

Žestok ruski napad na Ukrajinu


Posledice ruskog napada na grad Krivi Rog (Foto: Reuters)
Posledice ruskog napada na grad Krivi Rog (Foto: Reuters)

Rusija je ispalila više od 70 projektila na Ukrajinu u jednom od najžešćih napada od početka agresije na tu zemlju.

Eksplozije su pogodile najmanje četiri grada - među kojima i prestonicu Kijev.

Tri osobe poginule su u udaru na stambenu zgradu u gradu Krivi Rog - mestu rođenja ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, saopštili su zvaničnici.

Jedna žrtva prijavljena je kao posledica granatiranja grada Hersona na jugu zemlje.

Jedna od značajnijih posledica napada je prekid snadbevanja strujom u Harkovu, drugom po veličini ukrajinskom gradu. Istovremeno, u prestonici Kijevu primenjene su restrikcije električne energije.

Predsednik Zelenski je u obraćanju poručio da Rusija raspolaže dovoljnim brojem raketa da izvede još nekoliko masovnih udara - pozvavši zapadne saveznike da Ukrajinu snabdevaju većim brojem boljih sistema protivvazdušne odbrane.

Poručio je i da je Ukrajina dovoljno snažna da se odbrani.

Ruski napadi na ukrajinsku infrastrukturu - vodovod i elektromrežu - koji se sporadično događaju od sredine oktobra - doveli su do još većeg stradanja stanovništva kako počinje zima. Međutim, ukrajinska vojska ima sve više uspeha u obaranju raketa i dronova.

Serija napada u petak se odigrala nakon što su SAD saopštile da razmatraju slanje raketnog sistema "Patriot" Ukrajini kako bi se ojačala odbrana zemlje. Rusko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je u četvrtak da će taj sofisticirani sistem, kao i oni koji upravljaju njime, biti legitimna meta ruske vojske.

U istom danu zvaničnici koje je postavila Rusija u okupiranim oblastima Ukrajine objavili su da je od posledica ukrajinskog granatiranja poginulo dvanaest osoba.

Britanija: Ruske odbrambene konstrukcije u Ukrajini zastarele

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je u petak da je ruska konstrukcija "velikih odbrambenih položaja duž linije fronta" zastarela i "u velikoj meri nepromenjena" od Drugog svetskog rata. Ministarstvo je saopštilo da će ona verovatno biti "ranjiva na moderne, precizne indirektne udare".

Ministarstvo Ujedinjenog Kraljevstva je saopštilo da je konstrukcija još jedan primer "povratka Rusije na pozicioni rat koji je većina modernih zapadnih vojski u velikoj meri napustila poslednjih decenija".

Rusija upozorava SAD u vezi sa slanjem raketnog sistema Patriot Ukrajini

Rusko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je u četvrtak Sjedinjene Države da će, ako isporuče sofisticirane rakete protivvazdušne odbrane "Patriot" Ukrajini, Moskva smatrati to "provokativnim potezom" koji bi mogao da izazove odgovor Kremlja.

Portparolka ministarstva Marija Zaharova rekla je da bi američko raspoređivanje raketa Patriot u borbi protiv ruskih vazdušnih napada predstavljalo eskalaciju uloge SAD u pomaganju vladi u Kijevu da se odbrani od Rusije u 10 meseci dugom ratu i da bi "moglo da izazove moguće posledice".

Ona nije navela kakav bi mogao biti odgovor Moskve, ali je rekla da bi Sjedinjene Države trebalo da "izvuku prave zaključke" iz ruskih upozorenja da je oprema koju isporučuje SAD legitimna meta ruskih napada. Sa svojim isporukama oružja Ukrajini, rekla je da su SAD već "praktično postale strana" u ratu.

SAD su ove nedelje potvrdile novinarima sporazum o slanju raketnog sistema Patriot u Ukrajinu, za koji je predsednik Volodimir Zelenski dugo govorio da je potreban Ukrajini kako bi se odbranila od ruskih vazdušnih napada kojima se gađa vitalna infrastruktura zemlje, uključujući elektroenergetske i vodovodne objekte.

Lideri Bele kuće i Pentagona su dosledno govorili da je obezbeđivanje dodatne protivvazdušne odbrane za Ukrajinu prioritet, ali do ove nedelje su se protivili slanju raketa Patriot. Međutim, uz kontinuirano bombardovanje ukrajinske infrastrukture, američki zvaničnici su odlučili da je razmeštanje raketa protivvazdušne odbrane neophodno.

Američki zvaničnici su takođe u četvrtak rekli da će proširiti vojnu borbenu obuku za ukrajinske snage tokom zimskih meseci, uz nove instrukcije koje će se davati u poligonu Grafenver u Nemačkoj.

SAD su već obučile oko 3.100 ukrajinskih vojnika kako da koriste i održavaju različito oružje i drugu opremu, uključujući haubice, oklopna vozila i raketni sistem visoke pokretljivosti, poznat kao HIMARS.

US Finalizing Plans to Send Patriot Missile Systems to Ukraine
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

Američki visoki vojni lideri mesecima su raspravljali o proširenju takve obuke, navodeći potrebu da se poboljša sposobnost ukrajinskih jedinica veličine čete i bataljona da se kreću i koordiniraju napade na ruske snage.

Smrt i mrak u Hersonu

U poslednjem ruskom granatiranju u četvrtak, dve osobe su poginule u Hersonu, a grad na jugu Ukrajine ostao je potpuno bez struje. Zvaničnici koje je postavila Rusija izvestili su o ukrajinskim napadima u gradu Donjecku na istoku zemlje.

Kirilo Timošenko, zamenik šefa kabineta predsednika Vladimira Zelenskog, objavio je na Telegramu da su ruski udari pogodili zgradu regionalne administracije u Hersonu.

U Donjecku, gradonačelnik kojeg je imenovala Rusija Aleksej Kulemzin rekao je da je granatiranje preko noći predstavljalo jedan od najvećih napada u toj oblasti poslednjih godina.

Separatisti koje podržava Rusija kontrolišu delove regiona Donjecka od 2014. godine, a u septembru je ta oblast bila u sklopu teritorija čiju je aneksiju objavila Rusija, ali koju je međunarodna zajednica odmah odbacila.

U Ženevi, visoki komesar UN-a za ljudska prava Volker Turk rekao je na sastanku Saveta za ljudska prava da je rat Rusije protiv Ukrajine i dalje obeležen teškim kršenjima međunarodnog zakona o ljudskim pravima.

Turk, koji je prošle nedelje završio posetu Ukrajini, rekao je da je 18 miliona ljudi u Ukrajini potrebna humanitarna pomoć i da bi dodatni ruski vazdušni napadi "mogli da dovedu do daljeg ozbiljnog pogoršanja humanitarne situacije i da izazovu još više raseljavanja".

On je rekao da ruski napadi na civilnu infrastrukturu, uključujući energetske objekte, izlažu milione ukrajinskih civila "ekstremnim teškoćama tokom zimskih meseci".

"Moja najdublja želja je okončanje ovog besmislenog rata", rekao je Turk.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG