Linkovi

Regionalni kontekst posete ukrajinskog predsednika Vašingtonu


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prima američku zastavu koju mu je poklonila Nensi Pelosi, posle govora pred oba doma Kongresa na Kapitol Hilu u Vašingtonu, 21. decembar 2022. (Foto: AP/Carolyn Kaster)
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prima američku zastavu koju mu je poklonila Nensi Pelosi, posle govora pred oba doma Kongresa na Kapitol Hilu u Vašingtonu, 21. decembar 2022. (Foto: AP/Carolyn Kaster)

Na putu za Vašington gde se sastao sa predsednikom Bajdenom, tokom svog prvog putovanja u inostranstvo od ruske invazije, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, kako je objavio Juronjuz, zaustavio se u Poljskoj, zemlji koja je postala ključni igrač u ratu.

Ta poseta i podrška koju predstavlja nosi veliko značenje za Poljsku i druge zemlje u regionu koje su opustošili moćniji susedi tokom dva svetska rata.

Poljski istoričar Lukaš Adamski iz Mieroševskog centra u Varšavi izjavio je za Glas Amerike da bi sa stanovišta zemalja centralne Evrope, Bajdenov poziv ukrajinskom predsedniku da poseti Belu kuću i održi sastanak uživo, naglasio da ovaj rat nije samo rat za nezavisnost Ukrajine, već i za to da li bi međunarodno pravo, uključujući Ujedinjene nacije, trebalo da bude glavni regulator međunarodnih odnosa.

"Borba da se spreči uništenje dostignuća civilizovanih naroda u poslednjih 100 godina i povratak u eru u kojoj jedna država može da napadne drugu, otkine delove njihove teritorije ili ih čak potpuno osvoji. Za zemlje centralne Evrope - žrtve imperijalne politike Rusije, Nemačke i Austrije - to je veoma važno. Jer oni vide valjanost međunarodnog prava kao primarnu garanciju njihove bezbednosti “, rekao je Adamski.

Zelenski je dočekan kao heroj u Beloj kući i američkom Kapitolu.

U Zapadnoj Evropi, poseta je takođe simbolična, poruka svetu da će SAD nastaviti da podržavaju Ukrajinu u njenoj borbi za opstanak.

Posmatrači u regionu bili su zadovoljni kada je Bajden ukazao na potrebu "održavanja jedinstva NATO-a" kada je reč o snabdevanju oružjem. "To snažno ukazuje na to da nisu Sjedinjene Države, nego druge uticajne države NATO-a, koje nisu ubeđene u potrebu da podrže Ukrajinu još intenzivnije“, rekao je Adamski.

U Ukrajini, zemlji koja je izdržala rusku agresiju više od 300 dana, poseta Zelenskog Vašingtonu simbolizuje neraskidiv odnos između dve zemlje ojačan ratom. Bilo je veoma važno da Ukrajinci i Zelenski prenesu zahvalnost ukrajinskog naroda za nepokolebljivu podršku koju su SAD pružale Ukrajini u ovim teškim vremenima, rekao je Mikola Davidiuk, ukrajinski politički analitičar.

Reči Zelenskog upućene Kongresu, da je američka pomoć Ukrajini investicija u demokratiju, a ne u dobrotvorne svrhe predstavljaju zajednički stav Ukrajine.

"Mi kao Ukrajina moramo da pokažemo da američke investicije u ukrajinsku demokratiju i ukrajinski otpor ruskoj autokratiji stvarno daju dobre rezultate. Ova poseta pokazuje da ljudi iz obe zemlje dele iste vrednosti i da su spremni da nastave svoje prijateljstvo “, rekao je Davidiuk.

Pavlo Klimkin, ukrajinski diplomata, bio je ministar inostranih poslova od 2014. do 2019. godine, kada je Vašington izrazio podršku Kijevu, ali je oklevao da pruži vojnu pomoć Ukrajini.

On vidi poziv Zelenskom u Belu kuću kao meru lične posvećenosti Bajdena pobedi Ukrajine.

"Za predsednika Bajdena, obuzdavanje Rusije i moguća pobeda nad ruskim režimom su postale lične stvari, i to može da postane njegovo najveće političko nasleđe".

On je isporuku projektila Patriot nazvao znakom da se led rastopio između vojnih snaga zemlje. Međutim, bivši ukrajinski zvaničnik rekao je da Ukrajina dobija dovoljno da se brani, ali još uvek ne dovoljno da pobedi, a to će biti najveći posao pred njom.

XS
SM
MD
LG