Linkovi

EU usaglasila vojnu pomoć Ukrajini, još bez dogovora o novim sankcijama Rusiji


Ministarski sastanak EU u Briselu (Foto: AP/Virginia Mayo)
Ministarski sastanak EU u Briselu (Foto: AP/Virginia Mayo)

Ministri spoljnih poslova Evropske unije saglasili su se u ponedeljak da izdvoje još dve milijarde dolara za fond koji se koristi za isplatu vojne pomoći Ukrajini, nakon što je uglavnom ispražnjen tokom gotovo 10-mesečnog rata.

Evropski savet saopštio je da je moguće da će kasnije biti izdvojeno još više sredstava.

"Današnja odluka osiguraće da imamo sredstva da nastavimo da isporučujemo konkretnu vojnu podršku oružanim snagama naših partnera", rekao je visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj.

Međutim, usvajanje devetog paketa sankcija protiv Rusije odloženo je za kasnije ove nedelje. Borelj je rekao da su ministri, u principu, saglasni da se na spisak sankcionisanih doda oko 200 pojedinaca i grupa, ali da i dalje postoje neslaganja u pogledu paketa kao celine.

Dodao je da se nada da će biti postignut dogovor do kraja nedelje i da se razgovara o detaljima sankcija. Ministri su u međuvremenu postigli dogovor o novim sankcijama Iranu zbog obračuna sa antivladinim demonstrantima i isporuke dronova Rusiji.

EU je već uvela osam rundi sankcija protiv ruskih pojedinaca i industrije kao odgovor na rusku invaziju koja je počela u februaru. Deveti krug bi uključivao vladine zvaničnike, kao i rusku odbrambenu i bankarsku industriju.

U međuvremenu, članice G7 saopštile su da će nastaviti da sarađuju na jačanju vojnih kapaciteta Ukrajine, a u nesporednom fokusu će biti sistemi za protivvazdušnu odbranu, navodi se u saopštenju lidera koje je objavila Britanija.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u obraćanju na virtuelnom sastanku G7 pozvao lidere da pošalju Kijevu moderne tenkove, artiljerijske jedinice, granate i oružje dugog dometa i da pomognu vladi da obezedi dodatne 2 milijarde kubnih metara prirodnog gasa u svetlu energetske krize u zemlji.

Američki predsednik Džo Bajden razgovarao je telefonom sa ukrajinskim predsednikom u nedelju, jednom u nizu razgovora koje je Zelenski vodio sa svetskim liderima uoči pregovora o EU i drugih ključnih sastanaka ove nedelje.

U saopštenju Bele kuće se navodi da je Bajden "ponovo potvrdio posvećenost SAD da nastavi da pruža Ukrajini bezbednosnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć, pozivajući Rusiju na odgovornost zbog njenih ratnih zločina i zverstava, uz nametanje Rusiji troškova za njenu agresiju".

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je posle svog razgovora sa Zelenskim da Ukrajina može da računa na podršku njegove zemlje "onoliko dugo koliko je potrebno da u potpunosti povrati svoj suverenitet i teritorijalni integritet".

Makron je istakao konferenciju čiji je domaćin Francuska u utorak kako bi se organizovala pomoć Ukrajini "preko zime", kao i još jednukonferencija koja posvećena obnovi Ukrajine.

Zelenski je rekao da je u nedelju razgovarao i sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom o izgledima za proširenje Crnomorske inicijative za žito u okviru koje je Ukrajina mogla da izvozi svoje žito iz tri luke.

Besne sukobi na istoku Ukrajine

Ruske snage gađale su ciljeve na istoku i jugu Ukrajine raketama, dronovima i artiljerijom, saopštio je ukrajinski generalštab, dok su milioni i dalje bez struje na temperaturama ispod nule posle novih ruskih napada na ključnu infrastrukturu.

Zelenski je rekao u svom noćnom obraćanju u nedelju da su ekipe uspele da delimično obnove snabdevanje strujom u gradu Odesi na jugu zemlje, gde su ruski udari u subotu pogodili dve elektrane i isključili struju za oko 1,5 miliona ljudi.

Ukrajinski lider je rekao da su radovi na restauraciji u toku u drugim oblastima regiona, ali da je Odesa najteže pogođena.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Rojters, Asošijeted pres i AFP.
XS
SM
MD
LG