Linkovi

Američka kompanija: Brodovi pod ruskom zastavom prevoze ukrajinske žitarice u Siriju


Silosi sa žitom u ukrajinskoj luci Marijupolj (Foto: AP)
Silosi sa žitom u ukrajinskoj luci Marijupolj (Foto: AP)

Brodovi koji plove pod ruskom zastavom prevoze prošlogodišnje prinose žitarica iz Ukrajine u Siriju, saopšteno je u četvrtak iz američke satelitske kompanije "Maksar".

Na snimcima Maksara vidi se utovarivanje žitarica na dva teretna broda pod ruskom zastavom, usidrena u krimskoj luci Sevastopolj koja je pod ruskom kontrolom, navodi se u saopštenju iz te kompanije.

Više dana kasnije, Maksarovi sateliti prikupili su snimke istih brodova usidrenih u Siriji, a pored su bili kamioni spremni da odvezu žitarice, naveo je Maksar. Sirija i Rusija su bliski saveznici.

Kompanija je saopštila da se na još jednom snimku iz juna vidi kako se u Sevastopolju utovaraju žitarice na drugi brod.

Ukrajina je optužila Rusiju da krade žitarice sa teritorija koje su ruske snage okupirale od početka invazije krajem februara. Rat preti da izazove velike nestašice hrane, s obzirom na to da Rusija i Ukrajina izvoze oko 29 odsto globalnih zaliha pšenice.

Ukrajina je među najvećim svetskim izvoznicima žitarica, a zapadne zemlje optužuju Rusiju da preti da izazove glad širom sveta blokiranjem ukrajinskih luka na Crnom moru.

Zamenik šefa udruženja ukrajinskih poljoprivrednih proizvođača rekao je 8. juna da je Rusija ukrala oko 600.000 tona žitarica sa okupiranih teritorija i da je izvezla deo zaliha.

Rusija svoju akciju u Ukrajini zove "specijalnom vojnom operacijom" i tvrdi da je njen cilj da se "denacifikuje" susedna zemlja. Ukrajina i Zapad ističu da je to samo izgovor za agresiju bez povoda.

XS
SM
MD
LG