Linkovi

Abazović i Rama kod Zelenskog: Podrška Ukrajini da dobije status kandidata za članstvo u EU


Albanski premijer Edi Rama, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i crnogorski premijer Dritan Abazović na konferenciji za novinare u Kijevu, 15. juna 2022.

Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija podržale su u srijedu inicijativu da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, saopšteno je na zajedničkoj pres konferenciji predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, premijera Crne Gore Dritana Abazovića i predsjednika Vlade Albanije Edija Rame, prenose crnogorski mediji.

Zelenski je rekao da je svjestan da je Crna Gora mala zemlja, koja limitirano može da pomogne kad je u pitanju humanitarna i vojna pomoć, ali da "gdje ima volje, ima i načina".

"Započeli smo dijalog i to je vrlo bitno. Zemlja koja je u ratu kao Ukrajina ima mnogo problema. Svakog dana je na stotine ranjenih. Apel za pomoć je upućen i Crnoj Gori, ali i svim drugim partnerima", rekao je Zelenski.

Crnogorski premijer Dritan Abazović u poseti ukrajinskom gradu Irpinu (Foto: Twitter/@DritanAbazovic)
Crnogorski premijer Dritan Abazović u poseti ukrajinskom gradu Irpinu (Foto: Twitter/@DritanAbazovic)

On je dodao da je bitno što ima podršku zemalja članica NATO-a, jer je pitanje bezbjednosti prioritet i da bi Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija mogle, kao članice NATO-a, pitanje bezbjednosti Ukrajine da postave na sastancima Alijanse.

Abazović je rekao da je posjeta Kijevu moralna i politička obaveza, i da ukrajinski narod u neku ruku u ovoj situaciji "čini čuda".

"Vi se borite za principe i mogućnost izbora načina života. Imate podršku Crne Gore da u skladu sa željom vaših građana postanete dio evropske familije", naveo je Abazović.

Abazović i Rama u zvaničnoj posjeti Kijevu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

On je kazao da je najbitnije da rat stane, kako bi se spriječila dalja smrt i devastacija, a da se nakon toga nada početku obnove Ukrajine, i da će Crna Gora pomoći koliko god bude mogla.

"Ovo je poruka i velikim silama da stanemo svi na istu stranu kada je u pitanju odbrana demokratskih principa", kazao je crnogorski premijer.

Po dolasku u Ukrajinu, na Tviteru je napisao da je stigao u Kijev sa Edijem Ramom "da pruži iskrenu podršku Ukrajini i njenim građanima u odbrani prava na slobodu."

On je poručio da će “Crna Gora nastaviti da pomaže Ukrajinu u ovom teškom trenutku i humanitarnoj katastrofi”.

Abazović je saopštio da su on i Rama “odmah nakon dolaska posjetili Borodjanku, grad koji je razoren na početku invazije”.

“Svjedočimo paklu ratnog razaranja. Zajedno sa Edijem Ramom molimo se za mir i stojimo čvrsto uz građane Ukrajine”, napisao je Abazović.

Abazović je na Tviteru objavio i da je posetio i grad Irpin.

Predsjednik Zelenski je prije dva dana u telefonskom razgovoru pozvao Abazovića u posjetu Ukrajini.

XS
SM
MD
LG