Linkovi

Dvojica američkih veterana nestala u Ukrajini


Aleksandar Druk i Endi Taj Nkog Huin

BIRMINGEM - Dvojica američkih vojnih veterana iz Alabame, Endi Taj Nkog Huin (27) iz Trinitija i Aleksandar Druk (39) iz Tuskaluse, koji su otišli u Ukrajinu da se bore kao dobrovoljci, nestali su i porodice ne mogu da stupe u kontatk sa njima.

Huin se nije javio porodici od 8. juna i poslednja informacija je bila da je viđen u Harkovu, a Druk je bio sa njim, kazao je član Kongresa Robert Ejderholt.

Iz Bele kuće je u četvrtak saopšteno "naporno radi na tome da sazna više" o tome šta im se dogodilo.

Stejt department je saopštio da analizira navode o tome da su Rusi ili separatisti u Ukrajini zarobili najmanje dvoje američkih državljana. Ako se ti navodi potvrde, ovo će biti prvi slučajevi američkih zarobljenika od početka rata.

Džon Kirbi, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, rekao je da administracija još ne može da potvrdi izveštaje o nestalim Amerikancima, ali je ponovio poziv američkih državljanima da ne idu u Ukrajinu.

"Ukrajina nije mesto na koje Amerikanci treba da putuju. Ako želite da podržite Ukrajinu, ima i drugih načina koji su bezbedniji i jednako efikasni".

Sud u Donjecku, koji kontrolišu proruski separatisti, osudio je na smrt dvojicu Britanaca i jednog Marokanca.

Član Predstavničkog doma iz Ilinoisa Adam Kinzinger je tvitovao da su se dvojica Amerikanaca priključila ukrajinskoj vojsci, te da imaju određenu pravnu zaštitu.

"Očekujemo da članovi Legije stranaca budu tretirani u skladu sa Ženevskom konvencijom", naveo je Kinsinger.

XS
SM
MD
LG