Linkovi

Papa osuđuje rusku "okrutnost" u Ukrajini, ali kaže da je rat možda isprovociran


Arhiva - Papa Franja, pre mise na Trgu svetog Petra, u Vatikanu, 8. juna 2022.
Arhiva - Papa Franja, pre mise na Trgu svetog Petra, u Vatikanu, 8. juna 2022.

Papa Franja izneo je novu seriju osuda Rusije zbog njenih akcija u Ukrajini, rekavši da su njene trupe brutalne, okrutne i svirepe, hvaleći "hrabre" Ukrajince što se bore za opstanak.

Ali u tekstu razgovora koji je prošlog meseca vodio sa urednicima jezuitskih medija i koji je objavljen u utorak, on je takođe rekao da situacija nije crno-bela i da je rat "možda na neki način isprovociran".

Osuđujući "žestinu, okrutnost ruskih trupa, ne smemo zaboraviti prave probleme ako želimo da se oni reše", rekao je Franja, uključujući industriju naoružanja među faktore koji daju podsticaj za rat.

"Tačno je i da su Rusi mislili da će sve biti gotovo za nedelju dana. Ali su se pogrešili. Naišli su na hrabar narod, narod koji se bori da preživi i koji ima istoriju borbe", rekao je on u transkriptu razgovor, koji je objavio jezuitski časopis Civilta katolika.

"To je ono što nas pokreće: da vidimo takvo herojstvo. Zaista bih želeo da istaknem ovu tačku, herojstvo ukrajinskog naroda. Ono što nam je pred očima je situacija svetskog rata, globalnih interesa, prodaje oružja i geopolitičkog prisvajanja, što ubija herojski narod", rekao je on.

"Pastiri naroda"

Franja je rekao da se nekoliko meseci pre nego što je predsednik Vladimir Putin poslao svoje snage u Ukrajinu, sastao sa šefom države koji je izrazio zabrinutost da NATO "laje na kapije Rusije" na način koji bi mogao da dovede do rata.

Franja je tada rekao: "Ne vidimo celu dramu koja se odvija iza ovog rata, koji je možda na neki način ili izazvan ili nije sprečen".

Retorički se pitajući da li ga je to učinilo "pro-Putinom", rekao je: "Ne, nisam. Bilo bi pojednostavljeno i pogrešno reći tako nešto".

Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva "specijalnom operacijom" za razoružavanje Ukrajine i zaštitu od fašista, što je odrednica koju je Franjo ranije kritikovao. Ukrajina i Zapad kažu da su optužbe za fašizam neosnovane i da je rat ničim izazvan akt agresije.

U svojim komentarima, Franja je takođe primetio rusko "monstruozno" upotrebljavanje čečenskih i sirijskih plaćenika u Ukrajini.

Franja je rekao da se nada da će se sresti sa ruskim pravoslavnim patrijarhom Kirilom na međureligijskom događaju u Kazahstanu u septembru. Njih dvoje je trebalo da se sastanu u Jerusalimu u junu, ali je to putovanje otkazano zbog rata.

Kiril, koji je blizak Putinu, dao je punu podršku ratu u Ukrajini. Franja je prošlog meseca rekao da Kiril ne može da postane "Putinov dečak-pomoćnik", što je izazvalo protest Ruske pravoslavne crkve.

U razgovoru sa jezuitima, Franja je rekao da je Kirilu tokom video poziva u martu rekao: "Brate, mi nismo sveštenici države, mi smo pastiri naroda".

XS
SM
MD
LG