Linkovi

Zvaničnik Pentagona: Putin i dalje želi veći deo, ako ne i celu Ukrajinu


ARHIVA: Ruski predsednik Vladimir Putin u Moskvi objavljuje početak "vojne operacije" u Ukrajini, 24. februar 2022. (Foto: Russian Pool/Reuters TV)
ARHIVA: Ruski predsednik Vladimir Putin u Moskvi objavljuje početak "vojne operacije" u Ukrajini, 24. februar 2022. (Foto: Russian Pool/Reuters TV)

Ruski predsednik Vladimir Putin verovatno i dalje želi da osvoji veći deo, ako ne i celu Ukrajinu, ali je morao da suzi taktičke ciljeve u ratu, rekao je u utorak američki podsekretar za odbranu Kolin Kal.

"I dalje mislim da ima pretenzije na značajan deo Ukrajine, ako ne i celu zemlju. Međutim, ne smatram da može da postigne te ciljeve. Tu i tamo su možda ostvarili taktičke uspehe. Ukrajinci pružaju otpor. Ne mislim da Rusi imaju kapacitet da ostvare te grandiozne ciljeve", rekao je Kal u govoru na jednom skupu u Vašingtonu, čiji je domaćin bila nevladina organizacija "Centar za novu američku bezbednost".

Kal je ponovio da cilj Sjedinjenih Država nije "promena režima u Rusiji", već da osiguraju da Ukrajina može da se odbrani.

"Da omogućimo Ukrajini da ojača svoju poziciju za pregovaračkim stolom kada dve strane neminovno sednu da razgovaraju o tome kako će se sve ovo završiti", rekao je visoki zvaničnik Pentagona i dodao da SAD "ne znaju" kako će se rat okončati.

Takođe je naglasio da je cilj SAD i da osiguraju da Rusija snosi posledice zbog rata u Ukrajini "da bi se poslala poruka Putinu da ne bi trebalo to da ponovi i da bi se poručilo drugim potencijalnim agresorima da će biti stvarnih posledica ako i oni ovo pokušaju".

U ruskom ratu u Ukrajini, koji traje gotovo četiri meseca, stradale su hiljade civila, dok su milioni bili primorani da napuste svoje domove.

XS
SM
MD
LG