Linkovi

Ukrajinski novinari traže utočište na Kosovu


Prvi ukrajinski novinari stižu na Kosovo
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Prvi ukrajinski novinari stižu na Kosovo

Ukrajinska novinarka Ljudmila Makej stigla je u prestonicu Kosova u okviru programa kosovskih vlasti o prihvatu medijskih radnika Ukrajine koji su zbog rata bili prinuđeni da napuste zemlju.

Vlada Kosova obezbedila je sredstva za boravak i rad 20 novinara kojima će u toj zemlji biti dozvoljeno da borave do šest meseci.

"Danas je opasno biti novinar u Ukrajini”, rekla je Makej - koja je u nedelju doputovala na Kosovo. Kolegama novinarima i Vladi zahvalila se na gostoprimstvu i solidarnosti.

Rad novinara u Ukrajini je postao veoma opasan, Rusi ubijaju sve, bez obzira na godine, pol ili profesiju. Više od 20 novinara ubijeno je u ruskim napadima od početka rata. Više od 25 mojih kolega su nestali u Mariupolju i o njima se ništa ne zna“, rekla je Makej.

Novinarku Ljudmilu Makej u nedelju je primio i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Čula sam za Kosovo, a i čitala sam o Kosovu dosta i ranije i shvatila sam da se narod ovde ranije osećao onako kako se mi sada osećamo. Nisam do sada imala prilike da pišem o Kosovu, jer nisam imala kolege ovde da bih mogla da dobijem tačne informacije“, rekla je Makej.

Program „Boravak novinara na Kosovu“ finansira Vlada Kosova sa 150.000 evra, a u saradnji sa Evropskim centrom za slobodu medija spovodi ga Udruženje novinara Kosova.

Predsednik udruženja Džemailj Redža za Glas Amerike kaže da program ukrajinskim novinarima nudi mesečnu platu, smeštaj, obezbeđivanje uslova rada, kurseve jezika i integraciju, a po potrebi i psiho-socijalnu pomoć.

Gospođa Makej prva je novinarka od 20 novinara koji će doći na Kosovo veoma uskoro. Njihov program platila je Vlada Kosova. Mi ćemo im obezbediti prostor da rade odavde. Takođe mnogi kosovski mediji su ponudili svoje prostorije za rad ukrajinskim novinarima. Mi verujemo da je ovo dobra prilika da oni nastave da rade svoj novinarski posao slobodno i bezbedno”, rekao je Redža.

Odabir novinara za dolazak na Kosovo vrši Evropska federacija novinara (EFJ) i Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF).

Program će trajati šest meseci sa mogućnošću produženja u slučaju da se rat u Ukrajini nastavi. Broj novinara koji će moći da dođu je ograničen, ali u slučaju potrebe videćemo mogućnost proširenja programa”, izjavila je Flutura Kusari iz Evropskog centra za slobodu medija.

Upravni odbor Radio-televizije Kosova ponudio je četiri radna mesta za ukrajinske novinare. Javni servis Kosova će kako je saopšteno obezbediti prostorije za rad i ugovor o radu na šest meseci.

XS
SM
MD
LG