Linkovi

Opasni uslovi za medijske radnike u Ukrajini, u petak povređeni Rojtersovi novinari


Arhiva - Novinari hodaju unutar uništenog skladišta u fabrici hrane, nakon ruskog napada u Brovariju, u pregrađu Kijeva, Ukrajina 29. marta 2022.
Arhiva - Novinari hodaju unutar uništenog skladišta u fabrici hrane, nakon ruskog napada u Brovariju, u pregrađu Kijeva, Ukrajina 29. marta 2022.

Smrt francuskog novinara u Ukrajini ove nedelje postala je oštar podsetnik na rizike za medije koji izveštavaju o ruskoj invaziji.

Frederik Lekler Imhof, reporter francuske televizije BFM TV, izveštavao je o operaciji evakuacije u gradu Severodonjecku u ponedeljak, kada su ga pogodili geleri, navode ukrajinski i francuski zvaničnici. U istom napadu je povređen i njegov kolega Maksim Brandšteter, koji takođe izveštava za BFM TV.

U petak, dva novinara agencije Rojters povređena su, a njihov vozač je poginuo, nakon što je otvorena vatra na njihovo vozilo dok su se kretali ka Severodonjecku.

Fotograf Aleksandar Ermočenko i kamerman Pavel Klimov putovali su u automobilu koji su im obezbedile proruske snage, na delu autoputa pod ruskom kontrolom. Rojters nije mogao da utvrdi identitet vozača kojeg su toj agenciji dali separatisti. Ermočenku, koji je imao ranu od gelera, i Klimovu, koji je slomio ruku, ukazana je pomoć u bolnici u gradu Rubižne.

Severodonjeck, ključni grad u regionu Donbasa, mesto je intenzivnih sukoba između ruskih i ukrajinskih trupa.

Lekler-Imhofova smrt povećava broj novinara ubijenih tokom izveštavanja o sukobu u Ukrajini od 24. februara na najmanje osam, saopštio je Komitet za zaštitu novinara (CPJ) sa sedištem u Njujorku.

Neprofitna organizacija ispituje još sedam slučajeva da vidi da li su ti novinari ubijeni dok su bili na zadatku.

"Naš glavni kriterijum u potvrđivanju slučajeva kada je smrt novinara povezana sa njihovim radom jeste da utvrdimo da li je novinar bio angažovan u izveštavanju, snimanju, intervjuisanju ili prikupljanju vesti", rekla je za Glas Amerike Gulnoza Said, koordinatorka programa CPJ za Evropu i centralnu Aziju.

Ona kaže da je CPJ "uspeo da utvrdi da su Frederik Lekler-Imhof i njegove kolege bili u toj oblasti radi prikupljanja vesti".

U nekim slučajevima, takvo određivanje je teže. "Moramo da prikupimo više informacija pre nego što možemo da kažemo da li su poginuli kao novinari ili su postali žrtve u ovom ratu", rekla je ona.

To uključuje novinarku Radija Slobodna Evopa Viru Hirič, koja je izgubila život u Kijevu krajem aprila kada je ruski vazdušni napad pogodio stambenu zgradu u kojoj je živela.

Druge medijske grupe navode veći broj poginulih medijskih radnika u Ukrajini. Nacionalna unija novinara Ukrajine procenjuje ukupan broj od 32 poginulih. Među njima su i izveštači regrutovani u vojsku.

Iz CPJ-a je za Glas Amerike rekao: "Ne računamo one koji su radili kao novinari pre rata, ali su se prijavili u vojsku i poginuli su kao borci".

U Ukrajini, incidenti uključuju novinare ubijene ili povređene na zadatku, a Međunarodni institut za štampu (IPI) je utvrdio da je većina poginula u ruskoj vatri.

Rizik fizičke opasnosti u ključnom je fokusu grupa za medijska prava i podršku, od kojih neke uspostavljaju centre za resurse i obuku.

Frontlajn klub sa sedištem u Londonu otvorio je u aprilu centar u Lavovu, u zapadnoj Ukrajini, za obuku novinara koji prate sukob.

Arhiva - Novinari fotografišu vojnika tokom novinarske gure nedaleko od linije frontau Brovariju, na obodu Kijeva, Ukrajina 28. marta 2022.
Arhiva - Novinari fotografišu vojnika tokom novinarske gure nedaleko od linije frontau Brovariju, na obodu Kijeva, Ukrajina 28. marta 2022.

Četiri meseca nakon sukoba, broj novinara koji stižu u Ukrajinu se nije smanjio, kaže britanski fotoreporter Pol Konroj, koji je u odboru poverenika.

"Mislili smo da ćemo možda morati da smanjimo svoje operacije u Lavovu pošto se rat pomerio iz regiona oko Kijeva, a Ukrajinci su potisnuli Ruse nazad, ali brojevi se povećavaju", rekao je on za Glas Amerike iz Lavova.

Konroj procenjuje da bi do 3.000 stranih novinara još uvek moglo da radi u Ukrajini i kaže da je neočekivana priroda sukoba to zadržala vidljivim.

"Postojala je iskrena pomisao da će to biti ruski brzi prolazak, a bilo je sve samo ne to", rekao je on, dodajući da je žestoki ukrajinski otpor privukao pažnju sveta.

Konroj, koji je izveštavao o sukobima širom sveta, uključujući i britanski list Sandej tajms, kaže da je Frontlajn klub obučio oko 100 novinara u Ukrajini, prvenstveno slobodnjaka.

Obuka se fokusira na bezbednost, kako se etički ponašati na prvoj liniji fronta i prepoznavanje sistema naoružanja.

"Niko ne može biti 100 posto siguran u ratnom scenariju", rekao je on, "ali postoje određene osnove za koje, ako ih poznajete, onda zaista povećavate svoje šanse".

U slučaju francuskog reportera Lekler-Imhofa, svetski lideri su osudili napad.

Arhiva - Francuski novinar Frederik Lekler-Imhof, tokon novinarskog rata na nepoznatoj lokaciji.
Arhiva - Francuski novinar Frederik Lekler-Imhof, tokon novinarskog rata na nepoznatoj lokaciji.

Ukrajinski zvaničnici kažu da su ruske snage pucale na oklopno vozilo u kojem je putovao 32-godišnji novinar, a Francuska je zahtevala nezavisnu istragu.

Kremlj je saopštio da nema informacije o Lekler-Imofovoj smrti.

"Da biste doneli zaključke, potrebne su vam detaljne informacije o tome gde se to dogodilo, pod kojim okolnostima, šta je istina, a šta nije. Mi nemamo takve informacije", rekao je novinarima u sredu Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika.

Francuske vlasti su otvorile istragu za ratne zločine novinarke, a generalna direktorka Uneska Odri Azulej takođe je pozvala na istragu kako bi se "identifikovali odgovorni za ovaj zločin i izveli pred sud".

"Novinari koji neumorno rade u Ukrajini da bi nas informisali o realnosti rata moraju biti zaštićeni od napada", rekao je Azulej u saopštenju ove nedelje.

U izveštaju su korišćene neke informacije Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG