Linkovi

Ukrajinci odbili da predaju Severodonjeck, NATO najavljuje još oružja


Eksplozije u Severodonjecku, jun 2022.
Eksplozije u Severodonjecku, jun 2022.

KIJEV - Ukrajina je ignorisala zahtev Rusije da položi oružje u Severodonjecku, dok u Briselu sastaju predstavnici zemalja članica NATO-a i najavljuju nove isporuke oružja Kijevu.

Moskva je u sredu ujutru poručila ukrajinskim snagama, koje su zajedno sa oko 500 civila zabarikadirane u fabrici Azot, da polože oružje. Međutim, gradonačelnik Severodonjecka Oleksandr Strjuk kazao je da je rok prošao, a da ukrajinske snage i dalje brane grad.

"Pokušavamo da potisnemo neprijatelja ka centru. Situacija se i dalje razvija, ima i uspeha i taktičkih povlačenja", kazao je Strjuk i dodao da postoje rute za evakuaciju, ali da su opasne.

Rusija je navodno planirala da otvori humanitarni koridor za evakuaciju civila, ali je to onemogućilo bombardovanje sa ukrajinske strane, prenosi ruska agencija RIA.

Bombardovanje fabrike Azot podseća na situaciju u Marijupolju, gde su se ukrajinski vojnici zabarkadirali u čeličani Azovstal, zajedno sa civilima. Oni su se nakon nekoliko nedelja otpora predali ruskim snagama i odvedeni su u zatvor.

Granatiranje fabrike Azot je "toliko intenzivno da ljudi ne mogu da podnesu ni u skloništima, psihički su na ivici", kazao je regionalni guverner Luganska, Serhij Gajdaj.

"Naše snage i dalje odolevaju napadima i brane Severodonjeck i zaustavljaju neprijatelja na putu ka Lisičansku", rekao je Gajdaj.

"NATO će nastaviti da snabdeva Ukrajinu oružjem"

Ukrajina je pozvala Zapad da joj pošalje još teškog naoružanja nakon što je Moskva najavila da će jače naoružati snage u Donbasu. O toj temi se razgovaralo i na sastanku predstavnika zemalja članica NATO-a na sastanku u Briselu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će članice alijanse nastaviti da snabedavaju Ukrajinu teškim naoružanjem i sistemima dugog dometa, te da se očekuje da se na samitu usaglase detalji o novom paketu pomoći.

"Veoma smo fokusirani na to da ojačamo podršku", rekao je Stoltenberg pred sastanak NATO-a koji vodi američki sekretar za odbranu Lojd Ostin.

Zapadne zemlje obećale su da će Kijevu dati oružje, ali ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorava da je za raspoređivanje pojednog naoružanja potrebno vreme, te da Ukrajina nema dovoljno antiraketnih sistema.

Savetnik Zelenskog, Mikailo Podoljak, rekao je da "branioci Severodonjecka žele da znaju kada će oružje stići".

XS
SM
MD
LG