Linkovi

Uhapšena bivša devojka i saradnica Džefrija Epstina


Gilejn Maksvel, arhivski snimak

Američki Federalni istražni biro (FBI) uhapsio je u četvrtak Gilejn Maksvel, bivšu devojku i dugogodišnju saradnicu preminulog optuženog seksualnog prestupnika Džefrija Epstina.

58-godišnja Maksvel je uhapšena u Nju Hempširu pod otužbom da je podvodila maloletnice koje je Epstin zatim seksualno zlostavljao.

Optužnica federalnog tužilaštva u Njujorku tereti je u četiri tačke za podvođenje i transport maloletnica radi nelegalnih seksualnih radnji a u dve tačke - za laganje vlastima.

"Maksvel je bila među Epstinovim najbližim saradnicima i pomogla mu da eksploatiše devojke i devojčice od kojih su neke imale samo 14 godina", izjavila je federalna tužiteljka Odri Straus. "Ona je imala ključnu ulogu pomažući Epstinu da identifikuje svoje maloletne žrtve, sprijatelji se s njima i priprema ih za kasniju fazu zlostavljanja. U nekim slučajevima, Maksvel je i sama učestvovala u zlostavljanju", navodi Straus.

Britanskoj bogatašici preti moguća doživotna zatvorska kazna, čak i ako prizna krivicu, navodi Mark Alenbo, nekadašnji član američke Komisije za izricanje kazni i ko-osnivač kompanije koja se bavi statistikama o zatvorskim kazanama.

Gilejn, ćerka preminulog britanskog medijskog magnata Roberta Maksvela, nije se pojavljivala u javnosti od smrti američkog milijardera koji je optužen za silovanje i trafiking maloletnica tokom više od dve decenije.

Pojedine navodne Epstinove žrtve navele su da ih je Maksvel namamljivala u Epstinov krug, i da su zatim seksualno zlostavljane.

Epstin, koji je u pritvoru čekao početak suđenja za trgovinu maloletnicama, u avgustu prošle godine je pronađen bez znakova života u svojoj ćeliji u zatvoru na njujorškom Menhetnu. Obdukcijom je utvrđeno da je počinio samoubistvo vešanjem.

Dženifer Aroaz, koja kaže da je jedna od žrtava Džefrija Epstina, razgovara sa novinarima ispred federalne sudnice u Njujorku, 27. avgusta 2019.
Dženifer Aroaz, koja kaže da je jedna od žrtava Džefrija Epstina, razgovara sa novinarima ispred federalne sudnice u Njujorku, 27. avgusta 2019.

U optužnici se Maksvel optužuje da se u periodu između 1994. i 1997. navodno zbližavala sa devojkama, ispitujući ih o njihovim životima, porodicama i školama, i vodeći ih u kupovinu ili bioskop. Straus kaže da je to bila "uvertira" u Epstinovo zlostavljanje. Kada bi pridobila njihovo poverenje, pokušavala je da "normalizuje seksualno zlostavljanje" govoreći o različitim seksualnim temama pred njima. U optužnici se navodi da je bila potpuno svesna Epstinove sklonosti prema maloletnicama i namere da ih seksualno zlostavlja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG