Linkovi

Milijarder Džefri Epstin pronađen mrtav u zatvoru


Američki milijarder Džefri Epstin

Džefri Epstin, milijarder koji je optužen za seks trafiking maloletnica, pronađen je mrtav u zatvorskoj ćeliji u Njujorku.

Zvaničnici su saopštili da je Epstin, po svemu sudeći, izvršio samoubistvo, a incident istražuju FBI i Sekretarijat za pravosuđe.

Sekretar za pravosuđe Vilijam Bar saopštio je da Epstinova smrt "pokreće ozbiljna pitanja na koja se moraju dati odgovori".

Agencija Rojters prenosi, pozivajući se na neimenovane izvore, da su čuvari pronašli Epstina obešenog.

Federalna uprava za zatvore navela je da je Epstin pronađen "u besvesnom stanju", da je prebačen u bolnicu gde je proglašen mrtvim.

Epstin je prošlog meseca pronađen bez svesti u svojoj ćeliji, sa povredama na vratu, a istražitelji su pokušavali da utvrde da li je reč o pokušaju samoubistva ili napadu.

Policija ispred zatvora Metropoliten na Menhetnu, 10. avgust 2019.
Policija ispred zatvora Metropoliten na Menhetnu, 10. avgust 2019.

Džefriju Epstinu je prošlog meseca odbijen zahtev da uz kauciju bude pušten na slobodu do početka suđenja, a izjasnio se da nije kriv za optužbe koje su mu se stavljaju na teret: da je u periodu od 2002. do 2005. u svoje vile na Floridi i na Menhetnu dovodio desetine maloletnice, od kojih su neke imale 14 godina, i plaćao im hiljade dolara za seks.

​Da bi izbegao federalnu optužnicu, 2008. bogataš je priznao krivicu na državnom nivou, u Floridi, gde je optužen za podvođenje i korišćenje usluga osobe mlađe od 18 godina za prostituciju.

Tada je postigao tajnu pogodbu sa tužilaštvom i tako je okončana federalna istraga zbog koje je mogao da završi doživotno u zatvoru.

Umesto toga, odslužio je 13 meseci i traženo je da plati naknadu desetinama svojih žrtava, koje su tada bile tinejdžerke. Epstin je takođe bio registrovan kao seksualni prestupnik.

Poznat po druženju sa političarima i članovima kraljevskih porodica, Epstin je nekada bio prijatelj predsednika Donalda Trampa i bivšeg predsednika Bila Klintona, a prema sudskim dokumentima i britanskog princa Endrua.

Epstin je pronađen mrtav dan nakon što su otpečaćena sudska dokumenta, u kojima je jedna od žena optužila milijardera da ju je držao kao seksualnu ropkinju i naređivao joj da ima seksualne odnose sa najmanje šestoricom istaknutih muškaraca.

Istraga celog slučaja će biti nastavljena uprkos Epstinovoj smrti, prenela je agencija Rojters pozivajući se na neimenovane izvore.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG