Linkovi

Papa: Ne davati bogatima prioritet kod vakcine za Kovid 19


Papa Franja pozdravlja goste na ručku u Vatikanu 18. novembra 2018. priređenom za nekoliko stotina siromašnih, nezaposlenih i beskućnika povodom Svetskog dana siromašnih.
Papa Franja pozdravlja goste na ručku u Vatikanu 18. novembra 2018. priređenom za nekoliko stotina siromašnih, nezaposlenih i beskućnika povodom Svetskog dana siromašnih.

Papa Franja je upozorio da svetski bogataši ne bi smeli da dobiju prioritet kada se pronađe vakcina za koronavirus.

“Pandemija je kriza. Iz nje ne izlazite isti - ili budete bolji ili gori", izjavio je Franja, koji je improvizovao deo svog govora tokom današnje audijencije u Vatikanu.

“Moramo da izađemo bolji iz pandemije Kovida 19", kazao je papa.

On je dodao da posle pandemije, svet ne može da se vrati normalnom stanju ako normalnost znači socijalnu nepravdu i degradaciju prirodne sredine.

"Koliko bi tužno bilo ako bi prioritet za vakcinu protiv Kovida 19 dobili bogati", konstatovao je papa Franja.

"Bilo bi žalosno ako bi ova vakcina postala vlasništvo jedne ili druge zemlje, umesto da bude univerzalna i za sve", poručio je poglavar Rimokatoličke crkve iako nije označio nijednu posebnu zemlju.

Papa je takođe rekao da bi bilo skandalozno ukoliko bi ekonomska pomoć koja je u toku, a uglavnom se oslanja na sredstva iz javnog budžeta, na kraju oživela industrije koje ne pomažu siromašnima niti zaštiti životne sredine.

“Pandemija je ogolila tešku situaciju siromašnih i veliku nejednakost u svetu", rekao je papa. ”A iako virus ne pravi izuzetak između ljudi, na svom putu je naišao na ogromne, poražavajuće nejednakosti i diskriminaciju", rekao je Franja dodajući da je koronavirus te pojave pojačao.

Tokom pandemije, mnogi siromašni, koji često imaju poslove koji im ne dozvoljavaju da rade od kuće, našli su se u situaciji da manje mogu da se zaštite od moguće zaraze, u vreme kada su mnoge zemlje uvele strategije ostanka kod kuće da smanje stopu inficiranih. A pristup najboljoj zdravstvenoj nezi je često nemoguć siromašnima u mnogim delovima sveta.

Radnik - nadničar prolazi pored pijace u starom delu Nju Delhija za vreme nacionalnih mera karantina zbog pandemije.
Radnik - nadničar prolazi pored pijace u starom delu Nju Delhija za vreme nacionalnih mera karantina zbog pandemije.

Papa smatra da odgovor na pandemiju treba da bude dvostruk. Sa jedne strane "neophodno je naći lek za tako mali ali strahovito snažan virus koji je ceo svet bacio na kolena."

S druge strane "moramo da lečimo veliki virus, virus socijalne nepravde, nejednakosti, marginalizacije i nedovoljne zaštite najslabijih", rekao je Franja.

Od kako je izabran za poglavara Rimokatoličke crkve, papa je veliki deo vremena posvetio skrećući pažnju na teškoće ljudi na marginama života, ističući da društva moraju da ih stave u centar pažnje.

“Danas imamo priliku da izgradimo nešto drugačije. Možemo da uspostavimo ekonomiju integralnog razvoja siromašnih, a ne davanja socijalne pomoći", poručio je.

XS
SM
MD
LG