Linkovi

Presuda u Vašingtonu: Iran da isplati 180 miliona dolara novinaru Vašington posta


Novinar Vašington posta Džejson Rezajan govori na panelu Ujedinjenih nacija u Njujorku, septembar 2019. godine
Novinar Vašington posta Džejson Rezajan govori na panelu Ujedinjenih nacija u Njujorku, septembar 2019. godine

Sudija federalnog suda u Vašingtonu dodelio je novinaru dnevnika Vašington post Džejsonu Rezajanu i njegovoj porodici gotovo 180 miliona dolara po tužbi koju su podneli protiv Irana, gde je Rezajan bio pritvoren 544 dana po optužbi za špijunažu i mučen.

Sudija Ričard J. Leon je u presudi, donesenoj u petak veče, opisao kako su iranske vlasti zlostavljale novinara u zatvoru, i onemogućavale mu pristup medicinskoj nezi.

“Iran je zatvorio Džejsona, pretio da će ga ubiti, s ciljem da natera Sjedinjene Države da oslobode iranske zatvorenike u zamenu za Džejsonovo oslobađanje", naveo je Leon u presudi.

Sudija je kasnije dodao: "Držati čoveka kao taoca i mučiti ga zbog bolje pozicije u pregovorima sa Sjedinjenim Državama je nečuveno i mora da se kazni i spreči".

Iran nikada nije reagovao na tužbu koju je Teheranu predala švajcarska ambasada, koja zastupa američke interese u Iranu. Presudu američkog suda nije komentarisala ni iranska misija pri Ujedinjenim nacijama.

Rezajan i njegovi advokati takođe nisu komentarisali presudu dok je izvršni urednik Vašington posta Martin Beron rekao da je Iran užasno postupao prema novinaru.

Rezajan, je uhapšen 2014. godine sa suprugom Jeganeh Salehi. Uprkos tome što je imao akreditaciju novinara Vašingtona posta i dozvolu da živi i radi u Iranu, odveden je u zloglasni zatvor Evin u Teheranu, a zatim i osuđen po optužbama za špijunažu, čiji detalji nikada nisu izneseni. Suđenje je bilo zatvoreno za javnost. Oslobođen je 2016. godine u okviru razmene zatvorenika sa Iranom.

Još nije poznao kako će novac biti isplaćen Rezajanu koji je tužbu podneo protiv iranske Revolucionarne garde.

XS
SM
MD
LG