Linkovi

Tramp i Putin razgovarali telefonom


Vladimir Putin i Donald Tramp tokom susreta na Samitu G20 u Osaki; arhivska fotografija (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo)
Vladimir Putin i Donald Tramp tokom susreta na Samitu G20 u Osaki; arhivska fotografija (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo)

Predsednici Sjedinjenih Država i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin, razgovarali su telefonom - saopštili su Bela kuća i zvanični Kremlj, objavila je agencija Rojters. Razgovor je održan na dan obeleževanja sedamdeset pete godišnjice okončanja Drugog svetskog rata na području Evrope.

Predsednik Tramp, kako je navedeno u saopštenju Bele kuće u razgovoru sa Putinom, izrazio je želju za dogovorom o kontroli naoružanja koja bi obuhvatao Rusiju i Kinu.

“Predsednik Trump potvrdio je da su Sjedinjene Države posvećene efikasnoj kontroli naoružanja koja uključuje ne samo Rusiju, već i Kinu, i raduje se budućim diskusijama kako bi se izbegla skupa trka u naoružanju”, navedeno je u saopštenju Bele kuće.

Teme razgovora, navodi Bela kuća, bile su borba protiv pandemije koronavirusa i druga pitanja. Predsednik Donald Tramp poručio je da su SAD spremne da pomognu sve države koje se suočavaju sa pandemijom – uključujući i Rusiju, ukazano je u saopštenju.

Sa druge strane, zvanični Kremlj je u saopštenju ukazao da je američka strana predložila isporuku medicinske opreme Rusiji – bez navođenja više detalja. Navedeno je da su dvojica državnika razgovarala o globalnom tržištu nafte – kao i drugim pitanjima. U saopštenju nema pomena da su razmatrali kontrolu naoružanja – osim kratkog osvrta da su dve države sposobne da sarađuju na obezbeđivanju, kako je ukazano, strateške stabilnosti.

Američki predsednik je do sada nekoliko puta ukazivao na potrebu da se Kina pridruži pregovorima Sjedinjenih Država i Kine Rusiji o sporazumu o kontroli naoružanja koji bi zamenio sporazum Novi START između Vašingtona i Moskve koji ističe u februaru 2021.

Tim sporazumom Sjedinjenim Država i Rusiji bilo je uskraćeno raspoređivanje više od 1.550 nuklearnih bojevih glava – i ograničena upotreba kopnenih i podvodnih projektila i njihovih nosača.

Kina, država za koju se procenjuje da raspolaže sa 300 komada nuklearnog oružja, odbacuje predloge predsednika SAD-a – tvrdeći da njeno nuklearno naoružanje ima odbrambene svrhe i ne predstavlja pretnju.

Sporazum Novi START (Strategic Arms Reduction Treaty) su, aprila 2010 u Pragu u Češkoj Republici, potpisali tadašnji predsednici SAD-a i Rusije Barak Obama i Dmitrij Medvedev. Stupio je na snagu februara 2011.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG