Linkovi

Tramp: SAD se povlače iz nuklearnog sporazuma sa Rusijom


Američki predsednik Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da će se Sjedinjene Države povući iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa zato ga je Rusija prekršila, nakon čega je Moskva upozorila da će preduzeti recipročne mere.

Sporazumom, koji su 1987. godini sklopili Ronald Regan i Mihail Gorbačov, predviđeno je da obe zemlje eliminišu nuklearne i konvencionalne rakete kratkog i srednjeg dometa.

"Rusija nažalost nije ispoštovala sporazum zbog čega ćemo ga okončati i povući se", rekao je Tramp u subotu novinarima posle skupa u Nevadi.

Zamenik ruskog šefa diplomatije Sergej Rjabkov rekao je da bi jednostrano američko povlačenje bilo veoma opasno i da bi Rusija uzvratila "vojno - tehničkim merama".

Američke vlasti veruju da je Moskva razvila i testirala raketni sistem koji bi joj omogućio da za kratko vreme izvede nuklearni napad na Evropu, čime je prekršila sporazum iz vremena Hladnog rata. Rusija je više puta demantovala te optužbe.

Tramp je rekao da će Sjedinjene Države da razvijaju oružje ako Rusija i Kina ne zaustave svoj razvoj.

Kina nije potpisnica sporazuma i uložila je velika sredstva u razvoj konvencionalnih raketa, dok je Sjedinjenim Državama zabranjeno da poseduju balističke ili krstareće rakete, dometa od 500 do 5.500 kilometara, koje se lansiraju sa zemlje.

Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost, Džon Bolton, posetiće Moskvu naredne sedmice.

Rjabkov je za novinsku agenciju RIA rekao da ako se SAD povuku, Rusija neće imati drugog izbora nego da preduzme mere "vojno - tehničke prirode".

"Međutim, ne bi smo želeli da stvari odu tako daleko", rekao je Rjabkov koji je za novinsku agenciju TASS upozorio da bi američko povlačenje bilo veoma opasan korak i rekao da Vašington, a ne Moskva, krši sporazum.

Rjabkov je optužio Trampovu administraciju da koristi sporazum da bi ucenjivala Kremlj i da time ugrožava globalnu bezbednost.

Britanski ministar odbrane Gevin Vilijamson rekao je za dnevnik Fajnenšal tajms da London odlučno podržava Vašington u tom sporu i da je Moskva napravila "parodiju" od sporazuma.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG