Linkovi

NATO podržava odluku SAD o povlačenju iz nuklearnog sporazuma sa Rusijom


Zastava NATO-a, ilustrativna fotografija
Zastava NATO-a, ilustrativna fotografija

“Rusija u potpunosti snosi odgovornost za ukidanje Sporazuma o raketama srednjeg dometa”, saopštila je Severnoatlantska alijansa (NATO), pošto su Sjedinjene Američke Države zvanično istupile iz Sporazuma o raketama srednjeg dometa sa Rusijom.

“Žalimo što Rusija nije pokazala volju i preduzela korake da se vrati poštovanju međunarodnih obaveza. Situacija u kojoj SAD u potpunosti poštuju sporazum – a Rusija ga krši, nije održiva”, navodi se u saopštenju.

Sa time, kako se ukazuje u objavi za javnost, nastavlja, uprkos višegodišnjim naporima Sjedinjenih Država i saveznika, uključujući i poslednju mogućnost u poslednjih šest meseci da se vrati u okvire sporazuma.

“Kao posledica svega toga Sjedinjene Države odlučile su da povuku svoje učešće – što NATO saveznici u potpunosti podržavaju”, saopštila je Alijansa.

Komponente projektila SSC-8/9M729 ruskog raketnog sistema - čije razvijanje prema tvrdnjama SAD predstavlja kršenje INF sporazuma
Komponente projektila SSC-8/9M729 ruskog raketnog sistema - čije razvijanje prema tvrdnjama SAD predstavlja kršenje INF sporazuma

​NATO će, kako je navedeno, odgovoriti umereno i odgovorno na rizik koji posedovanje rakete 9M729 predstavlja po bezbednost Alijanse.

“Dogovorili smo kooridinisani i odbrambeni paket mera kako bismo omogućili da naš sistem odvraćanja i odbrane ostane kredibilan i efikasan” ističe u saopštenju NATO.

U zvaničnoj objavi istaknuto je i da su Sevetnoatlantska alijansa i njeni saveznici u potpunosti posvećeni očuvanju efikasne međunarodne kontrole naoružanja, razoružanja i sprečavanja širenja.

“Nastavićemo sa tom politikom koja je kao ključni element evroatlantske bezbednosti. NATO takođe nastavlja da teži konstruktivnom odnosu s Rusijom, kada potezi koje bude povlačila to budu omogućile”, ukazano je u saopštenju NATO.

Pompeo: Rusija isključivo odgovorna za raskid sporazuma

“Rusija krši sporazum time što odbija da uništi svoj raketni sistem - krstareće rakete srednjeg dometa SSC-8 ili 9M729. Rusija je isključivo odgovorna za raskid sporazuma”, izjavio je državni sekretar Majk Pompeo.

Sekeretar Pompeo rekao je da Sjedinjene Države neće ostati deo sporazuma koji Rusija, kako je rekao, namerno krši.

Rusija je isključivo odgovorna za raskid sporazuma: Majk Pompeo
Rusija je isključivo odgovorna za raskid sporazuma: Majk Pompeo

“Takvo ponašanje narušava interese SAD-a i predstavlja direktnu pretnju Sjedinjenim Državama i njenim partnerima”, upozorio je Pompeo.

Novi sporazum?

Američki predsednik Donald Tramp poručio je da se nada da bi sporazum dve strane, koji prestaje da važi nakon trideset godina, mogao biti zamenjen nekim novim.

“Ako bi Rusija želela nešto da uradi sa nuklearnim sporazumom – to je sasvim u redu sa mnom. Oni žele nešto da učine – a želim i ja”, rekao je Tramp u odgovoru Glasu Amerike.

Međutim, Tramp je rekao da u nedavnom razgovoru sa predsednikom Ruske Federacije nije diskutovao o Sporazumu o raketama srednjeg dometa.

Istovremeno, u svojoj izjavi Majk Pompeo pozvao je Rusiju i Kinu, kako se izrazio, da svojim narodima i čitavom svetu omoguće da bude bezbedan.

Kočnica nukleranog rata

“Stavljanjem sporazuma van snage svet gubi neprocenjivu kočnicu nuklearnog rata”, izjavio je Antonio Gutereš, generalni sekterar Ujedinjenih nacija.

“Time će se uvećati, nikako smanjiti, pretnje balističkih projektila”, rekao je Gutereš.

Time će se uvećati, nikako smanjiti, pretnje balističkih projektila: Antonio Gutereš
Time će se uvećati, nikako smanjiti, pretnje balističkih projektila: Antonio Gutereš

Američki zvaničnici su prethodnih meseci isticali da Rusija nije pokazala interesovanje za apele dela međunarodne zajednice da obustavi kršenje sporazuma.

Sa druge strane, ruski zvaničnici tvrde da su pratili sprovođenje sporazuma i nisu dozvoljavali njegovo narušavanje.

Vladimir Putin, ruski predsednik, pre mesec dana potpisao je zakon kojim je suspendovano učešće Rusije – pet meseci pošto je administracija predsednika Trampa povukla identičan potez.

Stub bezbednosti

Sporazuma o raketama srednjeg dometa (INF), istorijski pakt iz vremena Hladnog rata, bio je stub bezbednosti međunarodne zajednice više od 30 godina. Podrazumevao je zabranju razvoja i raspoređivanja nuklearnih projektila koji lansiranjem sa zemlje mogu preći između 500 i 5.500 kilometara.

Evropski lideri, strahujući od obnovljanja trke u naoružanju apelovali su na Vašington i Moskvu da pokušaju da ga očuvaju.

Takođe postoji zabrinutost zbog posledica izvan Evrope.

„Mogućnost uvođenja novih sistema raketa sredneg dometa u Aziji moglo bi izazvati slična politička previranja među azijskim saveznicima“, kaže Laura Kenedi, bivša američka ambasadorka u Turkmenistanu i bivša stalna predstavnica Sjedinjenih Država u ženevskoj Konferenciji o razoružanju.

"Čak i ako bi SAD planirale da takve sisteme postave na svojoj teritoriji – recimo u području Guama – Kina bi takav potez mogla shvatiti kao preteći, što bi moglo izazvati novi talas postavljanja raketnih sistema”, kaže za Glas Amerike Kenedi, danas savetnica časopisa Spoljna politika (Foreign policy) za Ameriku.

Mihail Gorbačov i Ronald Regan potpisuju Sporazum o raketama srednjeg dometa 1987. godine u Vašingtonu
Mihail Gorbačov i Ronald Regan potpisuju Sporazum o raketama srednjeg dometa 1987. godine u Vašingtonu

Sporazum o raketama srednjeg dometa 1987. godine potpisali su američki predsednik Ronald Regan i sovjetski lider Mihail Gorbačov. Stupivši na snagu naredne, 1988. godine eliminisali su arsenale raketa srednjeg dometa dve države.

XS
SM
MD
LG