Linkovi

Preostale potpisnice nukelarnog sporazuma sa Iranom saglasne da ga sačuvaju


Predsednik SAD Donald Tramp drži proglas kojim nalaže povlačenje SAD i JCPOA, iranskog nuklearnog sporazuma, u Beloj kući, 8. maja 2018.
Predsednik SAD Donald Tramp drži proglas kojim nalaže povlačenje SAD i JCPOA, iranskog nuklearnog sporazuma, u Beloj kući, 8. maja 2018.

Sve strane nuklearnog sporauma sa Iranom iz 2015. žele da očuvaju taj pakt i snažno se protive odluci Vašingtona da jednostrano ponovo uvede sakcije Teheranu, rekao je čelnik kineske delegacije nakon sastanka zemalja članica sporazuma.

Preostale zemlje potpisnice sporazuma - Velika Britanija, Nemačka, Rusija, Kina, Evropska unija i Iran, sastale su se na hitno zakazanim razgovorima u Beču kao odgovor na eskalaciju tenzija između Irana i Zapada tokom proteklih meseci, koja je uključivala i konfrontacije na moru i Teheranovo kršenje sporazuma.

"Sve strane izrazile su svoju predanost očuvanju JCPOA i da se napstavi implementacija JCPOA na balansiran način", rekao je u novinarima u Beču Fu Kong, generalni direktor Odelenja za kontrolu naoružanja u kineskom Ministarstvu spoljnih poslova.

"Sve strane izrazile su svoje snažno protivljenje američkom unilateralnom uvođenju sankcija", dodao je.

"All sides have expressed their strong opposition against the U.S. unilateral imposition of sanctions," he added.

Tenzije nakon izlaska SAD

Tenzije između Teherana i Vašingtona ekspalirale su prošle godine kad je predsednik SAD izašao iz sporazuma koji je za cilj imao suzbijanje iranskog nuklearnog programa, nakon čega je uveo sankcije toj zemlji.

Zauzvrat, Iran je u maju saopštio da bi mogao da prekrši sporazumom propisane limite u njegovom nuklearnom programu i zapretio da će preduzeti dalje mere ukoliko preostale strane u sporazumu, posebno evropske zemlje, ne pomognu da se zaobiđu sankcije SAD.

Pritisak se nastavio u regionu nizom incidenata sa tankerima i dronovima.

SAD su saopštile da su oborile jedan, a moguće i dva iranska drona prošle nedelje, optuživši Teheran za seriju misterioznih napada na tankere u strategijskim vodama zaliva.

Iran je oborio nenaoružanu američki letelicu u junu, nakon čega je Tramp objavio da je zaustavio vazdušne udare odmazde u poslednjem trenutku, zato što je procenjeni broj smrtnih slučajeva bio previsok.

SAD i moćna zemlja Zaliva, Saudijska Arabija, optužile su Iran da stoji iza više napada na tankere u Zalivu u junu, što je Iran negirao.

Tanker pod britanskom zastavom 19. jula zauzeli su pripadnici Iranske revolucionarne garde, sa 23 člana posade, u Ormušom moreuzu.

Zauzimanje broda tumačilo se kao "milo za drago" za britansko zauzimanje iranskog tankera u udaljenim britanskim vodama kraj Gibraltara, početkom jula.

Napori da se spasi sporazum

Napori evropskih sila, posebno francuskog predsednika Emanuela Maktrona, da očuvaju nuklearni sporazum za sada nisu ništa doneli.

Preostale zemlje potpisnice, međutim, obećale su da će naporno raditi kako bi se došlo do napretka na predstojećem ministarskom sastanku, za koji datum još nije određen.

XS
SM
MD
LG