Linkovi

Stoltenberg: Nema indicija da će se Rusija vratiti u okvire INF


Generalni sekretar NATO-a na konferenciji za novinare u sedištu NATO-a u Briselu, posle sastanka Saveta NATO-Rusija

“Nema indicija da će se Rusija vratiti u okvire Sporazuma o raketama srednjeg dometa”, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom Bezbednosnog foruma u Aspenu, odgovorajući na pitanje o isticanju roka za očuvanje sporazuma poznatog i po skraćenici INF, koji su 1987. potpisali predsednik SAD Ronald Regan i predsednik tadašnjeg Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov.

Stoltenberg je međutim dodao da NATO i dalje poziva Moskvu da poštuje odredbe sporazuma, koji je u prošlosti više puta kršila, jer je on od izuzetne važnosti kao kamen temeljac za kontrolu naoružanja u Evropi.

“Kada je Obamina administracija pokrenula pitanje kršenja tog sporazuma i modernizacije nuklearnog oružja, Rusija je to demantovala, ali je Stoltenberg naveo da su sve saveznice, mnoge od njih nezavisno, došle do zaključka da Rusija krši pomenuti sporazum i stacionira nove rakete. Stoga saveznice u NATO-u podržavaju februarsku odluku SAD da počnu proces povlačenja iz sporazuma, za šta je potrebno šest meseci. Na kraju tog procesa 2. avgusta neće više biti INF sporazuma u svetu”.

Stoltenberg je najavio da će NATO, u slučaju da se Rusija ne saglasi sa obustavom kršenja sporazuma, imati odmereni odgovori.

“Taj odgovor će biti koordinisan pod okriljem NATO-a, odnosno uz učešće svih 29 članica”, rekao je Stoltenberg i naglasio da Alijansa neće kopirati ruske akcije, neće razmeštati nove nuklearne rakete, koje se lansiraju sa kopna, ali da postoje druge konvencionalne opcije, kao što su modernizacija već postojećeg raketnog odbrambenog sistema i povećanje borbene gotovosti NATO snaga za brzo reagovanje.

“Istovremeno, NATO će podržati nove inicijative o kontroli naoružanja i uvesti nove prilike, jer mora da obezbedi da u svetu bez sporazuma INF i sa više ruskih raketa severnoatlanski savez bude u stanju da pruži uverljivo odvraćanje i odbranu, jer je to najbolja garancija za mir u Evropi”, zaključio je Stoltenberg.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG