Linkovi

Putin: Razvijaćemo nove nuklearne rakete ako to budu činile i Sjedinjene Države


Ruska raketa 9M729 čijim razvojem je Rusija, prema tvrdnjama SAD-a prekršila Sporazum o razvoju raketa srednjeg dometa
Ruska raketa 9M729 čijim razvojem je Rusija, prema tvrdnjama SAD-a prekršila Sporazum o razvoju raketa srednjeg dometa

Presednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će Moskva, kako se izrazio, biti primorana da otpočne razvoj novih nuklearnih raketa kratkog i srednjeg dometa koje se lansiraju sa zemlje – ukoliko Sjedinjene Države, nakon ukidanja Sporazuma o raketama srednjeg dometa (INF) sa Rusijom budu počele proizvodnju sličnih projektila.

Sjedinjene Države zvanično su izašle iz sporazuma prošlog petka – tvrdeći da ga je Rusija kršila raspoređujući zabranjeni tip raketa – što zvanični Kremlj negira.

Putin se sastao sa članovima Saveta za bezbednost posle čega je naredio ministrima odbrane, spoljnih poslova i obaveštajnim službama da pomno prate nastojanja SAD-a da razviju, proizvedu ili rasporede projektile zabranjene sporazumom koji je stavljen van snage.

Rusija će biti primorana da razvija nove nuklearne rakete kratkog i srednjeg dometa ako to budu činile i SAD: Vladimir Putin
Rusija će biti primorana da razvija nove nuklearne rakete kratkog i srednjeg dometa ako to budu činile i SAD: Vladimir Putin

“Ukoliko Rusija dođe do pouzdanih informacija da su Sjedinjene Države okončale razvoj tih sistema i počele da ih proizvode, nećemo imati drugih mogućnosti osim da otpočne napore za razvoj sličnih raketa", saopštio je Putin.

Putin je ukazao da je ruski arsenal raketa koje se lansiraju iz vazduha ili mora u kombinaciji sa razvojem projektila bržih od zvuka – dovoljan da nadoknadi svaku pretnju Sjedinjenih Država.

Ruski predsednik Putin rekao je da je za Moskvu i Vašington neophodno je da obnove razgovore o kontroli naoružanja kako bi sprečili izbijanje, kako se izrazio, nekontrolisane trke u naoružanju.

"Da bismo izbegli haos bez pravila, ograničenja ili zakona, moramo još jednom da odmerimo sve opasne posledice i pokrenemo ozbiljan i smislen dijalog oslobođen svake nejasnoće", poručio je Putin.

Sjedinjene Države i Rusija su se, jedna za drugom, povukle iz učešća u nuklearnom sporazumu iz 1987.

Ukinuti sporazum INF zabranjivao je posedovanje projektila lociranih na zemlji čiji je domet između 500 i 5500 kilometara. Umanjivao je mogućnost da dve države izvedu nuklearni napad bez ili sa kratkim rokom objave.

Američki obaveštajci i stručnjaci sekretarijata za odbranu utvrdili su da je ruska strana počela da krši sporazum 2014, ako ne i ranije, kada je počela sa razmeštanjem rakete 9M729, posle godina testiranja osmišljenih da se izbegnu ograničenja nuklearnog sporazuma.

Severnoatlantska alijansa, pošto su se SAD zvanično povukle iz sporazuma prošlog petka, saopštila je da podržava odluku SAD.

“Žalimo što Rusija nije pokazala volju i preduzela korake da se vrati poštovanju međunarodnih obaveza. Situacija u kojoj SAD u potpunosti poštuju sporazum – a Rusija ga krši, nije održiva”, navodi se u saopštenju Alijanse.

XS
SM
MD
LG