Linkovi

Kim traži ekonomsku pomoć na prvom samitu sa Putinom


Lideri Severne Koreje i Rusije, Kim Džong Un i Vladimir Putin
Lideri Severne Koreje i Rusije, Kim Džong Un i Vladimir Putin

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un otputovaće ove nedelje u ruski grad Vladivostok gde će se sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Kim će na samitu, kako se očekuje, tražiti od Putina ublažavanje sankcija posle prekida nuklearnih pregovora sa Sjedinjenim Državama.

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un je tokom prošle godine imao više susreta na visokom nivou – ne samo sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom, već i sa liderima Vijetnama, Kine i Južne Koreje.

Međutim, do sada se nije sastajao sa Vladimirom Putinom. Ove nedelje, u Vladivostoku, gradu na dalekom istoku Rusije, biće održan prvi samit dvojice lidera, što je najnoviji dokaz da Kim izlazi iz međunarodne izolacije.

Ruske i severnokorejske zastave u Vladivostoku
Ruske i severnokorejske zastave u Vladivostoku

"Kim zbog toga ima određeni međunarodni kredibilitet. Prije godinu dana je bio izolovan, a sada svi žele da se slikaju s njim”, ocenjuje Ralf Kosa iz organizacije "Pacifički forum".

Sjevernokorejski lider želi ublažavanje sankcija Ujedinjenih nacija, koje su i dalje na snazi posle prekida pregovora sa Sjedinjenim Državama, ali Putin možda neće moći da mu pomogne.

Sjeverna Koreja nije prioritet Rusije, koja se i sama nalazi u lošoj ekonomskoj situaciji. Međutim, samit bi mogao da pomogne Pjongjangu da umanji zavisnost od najvećeg trgovinskog partnera – Kine.

"Kim jednostavno pokušava da istraži sve opcije. Sjeverna Koreja je, istorijski gledano, preživljavala takođe tako što bi zavadila Rusiju i Kinu, i sve ostale medjusobno”, kaže Kosa.

​U međuvremenu, stanovnici Vladivostoka su uzbuđeni zbog predstojećeg susreta.

“Vjerujem da će postići neki sporazum. Zastrašujuće je kada stalno slušate o nuklearnim probama, zato što je Vladivostok samo nekoliko stotina kilometara udaljen od sjevernokorejskih poligona za testiranje”, ističu neki od njih.

Ono što nije poznato je da li će i kako, sastanak u Rusiji pomoći da se prevaziđe zastoj u pregovorima sjevernokorejskog i američkog lidera.

XS
SM
MD
LG